Top 10 gezonde fruitsoorten

Top 10 gezonde fruitsoorten

Iedereen weet natuurlijk dat fruit gezond is, maar welke zijn nu het best voor je? Wij geven je de tien gezondste soorten fruit die gemakkelijk in België verkrijgbaar zijn en te vinden zijn in onze fruitmanden door het jaar heen. 

1. Appel 

Appels bevatten enorm veel vezels en anti-oxidanten. Bovendien bevatten appels ook catechine en quercetine. Deze stoffen verminderen de kans op onder andere beroerte, hartinfarct, kanker en diabetes.

2. Abrikoos

Abrikozen zitten boordevol kalium, bètacaroteen, ijzer, vitamine A, C en E. IJzer stimuleert de aanmaak van hemoglobine, dit zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof in je bloed terechtkomt.

3. Banaan

Bananen zijn zo een bron van goede suikers die omgezet worden in energie. Ze zitten ook vol kalium en vezels. De tryptofaan in bananen wordt door ons lichaam omgezet in serotonine. Deze stof zorgt voor een relaxed, kalm en vredig gevoel en maakt je dus blijer.

4. Braambes 

Dit minivruchtje bevat heel wat anti-oxidanten, pectine en vitaminen B (B1 en B2), C en E. Vitamine E is goed voor je huid, je spieren, je hart en je bloed.

5. Blauwe bes

Ondanks het feit dat blauwe bessen enorm veel voedingstoffen bevat, is het een vrucht met weinig calorieën. Deze bessen zijn goed voor je hersens en je bloeddruk en bevatten ook veel anti-oxidanten. Ze hebben een positief effect op het hart en helpen ook tegen veroudering.

6. Meloen 

In meloen zit onder andere foliumzuur, kalium, betacaroteen, vezels en vitaminen A, B en C. Foliumzuur moeten we uit onze voeding halen, want ons lichaam kan het zelf niet aanmaken. De vitamine bevordert de aanmaak van rode bloedcellen en DNA. 

7. Kers 

In dit klein superfruit zitten de meeste anti-oxidanten en het zit ook boordevol ijzer. Daarnaast bevatten kersen ook betacaroteen, kalium, vezels en vitamine C en E. Kersen helpen goed tegen het verlagen van het cholesterolgehalte en de suikerspiegel.

8. Pompelmoes 

Pompelmoezen bevatten veel kalium, calcium, betacaroteen en pectine. Kalium helpt om de bloeddruk te verlagen en calcium is goed voor je botten. Pectine helpt onder andere het cholesterolgehalte, de bloeddruk en de suikerspiegel te verlagen.

9. Mango 

Mango’s bevatten veel betacaroteen, vezels en vitamine C. Betacaroteen wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Deze vitamine is goed voor je weerstand, je gezichtsvermogen, je botten, je tanden, je huid en je haar. Vezels verminderen de kans op hartziekten.

10. Aardbei 

Ellaginezuur en vitamine C zijn talrijk aanwezig in aardbeien. Ellaginezuur is goed voor celweefsel, het spijsverteringsstelsel en helpt ook tegen veroudering. Vitamine C is goed voor je hart, je bloedvaten, je weerstand, je botten, stimuleert ijzeropname en helpt tegen verouderen.

Bron: http://www.zapmagazine.be/santee/spijs-stuff/pages/top10gezondfruit.aspx

Delen

Tevreden fruiteters