Terug naar overzicht

Mango

Consumptie

Met meer dan 1000 verschillende subrassen is de mango makkelijk de appel van de tropen te noemen. En dit is absoluut niet overdreven. In de tropen eten mensen mango's letterlijk als zoete appels.

  • De vruchten zijn 5-40 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit.
  • Er bestaan ook rassen met bolvormige vruchten.
  • De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend.
  • De vruchten zijn wanneer rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd.
  • Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos.
  • De vrucht smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur.

Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure curry's.

Mango's bevatten van alle fruitsoorten het hoogste vitamine A gehalte en zijn net zo rijk aan vitamine C als citroenen. Verder bevat deze vrucht weinig calorieën en is rijk aan vezels, bètacaroteen, mineralen en antioxidanten.

Een rijpe mango ruikt lekker en geeft bij lichte vingerdruk mee. De mango is een zeer kwetsbare vrucht en kan niet tegen druk. Een rijpe mango wordt koel bewaard, maar niet in de koelkast. Een onrijpe mango kan bij kamertemperatuur narijpen. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de vrucht.

Teelt

De mango komt van nature voor in India waar de vrucht en de boom heilig zijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt, het meest noordelijk in Israël en Florida.

Probeer het zelf eens! image icon

Probeer het zelf eens!

  • 8kg fruit
  • Voor 8 á 10 personen
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit

Tevreden fruiteters