Terug naar overzicht

Mango

Met meer dan 1000 verschillende subrassen is de mango makkelijk de appel van de tropen te noemen. En dit is absoluut niet overdreven. In de tropen eten mensen mango's letterlijk als zoete appels.

De mango is 5 tot 40 cm lang en meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Toch bestaan er sommige rassen die bolvormige vruchten voortbrengen. De schil van een mango is ongeveer 2 mm dik, glad en glanzend. Wanneer de vruchten rijp zijn, zijn ze groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De mango smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur. Een echte zomervrucht dus!

Is mijn mango rijp?

Een rijpe mango ruikt lekker en geeft bij lichte vingerdruk mee. De mango is een zeer kwetsbare vrucht en kan niet tegen druk. Een rijpe mango wordt koel bewaard, maar niet in de koelkast. Een onrijpe mango kan bij kamertemperatuur narijpen. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de vrucht. Rijpe vruchten worden als handfruit gegeten en onrijpe vruchten kunnen als groente worden bereid of worden ingelegd in zoetzure curry's.

Waar zijn ze goed voor?

Mango's bevatten van alle fruitsoorten het hoogste vitamine A gehalte en zijn net zo rijk aan vitamine C als citroenen. Verder bevat deze vrucht weinig calorieën en is rijk aan vezels, bètacaroteen, mineralen en antioxidanten. Deze zorgen voor een versterking van het immuunsysteem en helpen cholesterol te verlagen.

Wist je dat...

Met meer dan 1000 verschillende subrassen is de mango makkelijk de appel van de tropen te noemen. En dit is absoluut niet overdreven. In de tropen eten mensen mango's letterlijk als zoete appels.

Teelt

De mango komt van nature voor in India waar de vrucht en de boom heilig zijn. De mango speelt een rol in de symboliek van het boeddhisme. Sinds 1830 wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropen gekweekt, het meest noordelijk in Israël en Florida.

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters