Kom op tegen Kanker

Iedereen kent wel iemand met kanker. Een verschrikkelijke ziekte die velen in het dagelijkse leven jammer genoeg tegen het lijf lopen. Bij een vriend of familielid, of misschien wel bij jezelf. Dagelijks krijgen maar liefst 112 Vlamingen te horen dat ze aan deze verschrikkelijke ziekte lijden. Ook wij hebben van dichtbij moeten meemaken wat kanker met een mensenleven doet. Daarom is het voor ons zo belangrijk dat goede doelen die zich inzetten, tegen de strijd tegen kanker, ondersteund worden. 

Kom op tegen Kanker streeft naar een betere levenskwaliteit van kankerpatiënten en strijdt voor een wereld zonder kanker. Als voortrekker en aanspreekpunt voor de Vlaamse Gemeenschap zetten ze talrijke zorgprojecten op poten. Bovendien investeren ze sterk in innoverend kankeronderzoek, zowel psychosociaal als biomedisch. Zo dragen ze bij aan een grotere genezingskans en een optimale behandeling voor kankerpatiënten.

Per verkochte logoappel schenken we daarom 2 eurocent aan Kom op tegen Kanker. Vorig jaar zamelden we zo meer dan 7000 euro in. Bovendien fietst onze zaakvoerder Karel, samen met enkele klanten, ook elk jaar mee voor de 1.000 Kilometer van Kom Op tegen Kanker

Make-A-Wish®

Sinds begin 2016 steunt Fruitsnacks Make-A-Wish®, een prachtige organisatie die de hartenwensen van kinderen met levensbedreigende ziekten vervult. Een ontmoeting met een celebrity of eens meedraaien bij de brandweer? Alles staat in het teken van hun droomdag. In de afgelopen 25 jaar vervulde deze organisatie al meer dan 2600 wensen.

Make-A-Wish® neemt alle kosten van een wensvervulling van de kinderen voor haar rekening. En jouw wekelijkse fruitmand draagt bij aan het toveren van een lach op hun gezichtjes!

In het begin van de lente kiezen we voor ieder Make-A-Wish®-kind een appelboom uit in onze eigen boomgaarden. Fier draagt iedere boom - of passender: wensboom - de naam van een wenskind. In de bloesemperiode organiseren we dan telkens een ‘openingsdag’ van deze wensboomgaard. Dan krijgt ieder wenskind zijn boompje toegewezen.

Vanaf dan is het uitkijken naar oktober want dan zijn de appels eindelijk rijp. De kindjes komen dan samen met hun familie zelf hun boompje oogsten. De appeltjes gaan natuurlijk allemaal naar het wenskind en hun familie. Tussendoor krijgen de kinderen regelmatig een update met foto’s van hun boompje en leren we hen iets over de moderne fruitteelt.

Als gevolg van een goed idee van een van de papa's, lieten we de wenskinderen van 2018 ook daadwerkelijk hun boompje adopteren. Ze konden het dan hier bij Fruitsnacks komen afhalen en in hun eigen tuin planten zodat ze elk jaar kunnen genieten van hun zelf geteelde appeltjes. 

De week voordat de kinderen hun boompje komen oogsten, schenken we per fruitmand die we in de markt zetten 1 euro aan deze organisatie. Dit leverde vorig jaar zo'n 5500 euro op. 

De Wroeter

Al jaar en dag werken we samen met arbeidscentrum De Wroeter uit Kortessem. Zij richten zich naar mensen die op de gewone arbeidsmarkt moeilijk een plek vinden. Er wordt gekeken naar hun talenten en mogelijkheden, om zo hun zelfwaarde en positie in de samenleving te versterken. Arbeid en zorg op maat staan hier centraal. Met veel liefde en geduld zijn zij dagelijks in de weer om ons wekelijks van het beste biologisch fruit te voorzien. Als leverancier van ons biofruit wint zowel de lokale economie, de gemeenschap én het milieu erbij, want het fruit moet niet ver reizen. Dit kadert dus perfect in onze buy-local visie.

Sint Vincentius

Wereldwijd verspillen we miljoenen tonnen voedsel. Hoewel er verschillende manieren bestaan om voedselverspilling aan te pakken, blijft de omvang beschamend. Heb je je al eens afgevraagd wat wij met ons fruit doen, dat ongeschikt is voor de fruitleveringen, maar nog perfect geconsumeerd kan worden? Wel, we zijn blij je te vertellen dat ons minderwaardig fruit een beter lot vergaat!

Fruit met een gekke vorm en/of lichte beschadigingen wordt wekelijks opgehaald door vrijwilligers van Sint Vincentius. Zij zetten zich dag in dag uit onuitputtelijk in voor hulpbehoevenden in de regio. Dit onder meer aan de hand van voedselbedelingen, waar ook ons fruit verdeeld wordt! Jaarlijks schenken we meer dan 20 ton fruit.

Sint-Vincentius telt 36 conferenties doorheen Limburg waar gezinnen die in financiële moeilijkheden zitten, maandelijks een voedselpakket kunnen afhalen. Deze voedselpakketten worden samengesteld door de voedselbank in Hasselt aangevuld met voedingswaren die geschonken worden door handelaren en producenten uit de regio. Eens per maand halen de vrijwilligers het fruit hier af dat ze verdelen per gezin. De conferentie in Nieuwerkerken telt momenteel zo’n 25 gezinnen en 8 vrijwilligers. Wij vinden het geweldig dat deze mensen dag en nacht klaarstaan voor de hulpbehoevenden en willen ook ons steentje bijdragen.

“We willen zeker zeggen dat we Fruitsnacks dankbaar zijn voor het fruit dat we elke maand krijgen. Hier helpen ze ons, en zeker onze gezinnen, een hele stap mee verder. Zo wordt gezonder voeding voor iedereen toegankelijk gemaakt. Dankjewel Fruitsnacks!” – Secretaris Nieuwerkerken

Natuurhulpcentrum Opglabbeek

De rest van het fruit dat niet zo'n mooie vorm heeft of misschien licht gedeukt is, gooien we ook absoluut niet weg. De wilde dieren die elke dag met veel zorg opgevangen worden in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek zijn daar immers heel blij mee! Wekelijks leveren we druiven, bananen, peren, sinaasappels en mandarijnen om hun voederbakjes mee te vullen. 

Het Natuurhulpcentrum is een opvangcentrum voor zieke, gewonde en hulpbehoevende wilde dieren. Zowel inheemse als exotische dieren worden omringd met de beste zorgen. Zo vind je er aapjes, leeuwen, tijgers, beren maar ook inheemse eenden, duiven, egeltjes en vossen. Zij krijgen de beste zorgen om weer aan te sterken en worden dan weer vrijgelaten in het wild of indien dit niet mogelijk is herplaatst in dierentuinen of reservaten. Om dit allemaal mogelijk te maken zijn er natuurlijk heel wat financiële middelen nodig. Daarom dragen we bij Fruitsnacks graag ons steentje bij door fruit te sponsoren voor de dieren en voor jaarlijkse evenementen zoals de Vossentocht.

Wandeling tegen dementie

De Wandeling Tegen Dementie is een wandeling voor het goede doel. De volledige opbrengst wordt elk jaar geschonken aan ARCK, het Alzheimer Research Centre van de KU Leuven, die onderzoek doen naar dementie. 

Deze wandeling vond in 2019 voor de 4de keer op rij plaats en was weer een groot succes met meer dan 700 wandelaars. 

Onderweg kunnen de wandelaars genieten van allerlei lekkere, Limburgse hapjes en tapjes. Op de eerste stand was dit een gezond stuk fruit vergezeld van een lekker sapje van Fruitsnacks.

Tevreden fruiteters