Fruit op het werk is 100% fiscaal aftrekbaar

Niet alleen is fruit op het werk gezond, gratis én motiverend voor je werknemers, het is ook nog eens voor 100% fiscaal aftrekbaar! Onze zaakvoerder, Karel Paesmans, heeft er na heel wat lobbywerk persoonlijk voor gezorgd dat fruit op het werk op dit moment volledig fiscaal af te trekken is. Concreet wil dit zeggen dat fruit nu ook wordt gezien als een sociaal voordeel. Net zoals koffie en water, wordt fruit op het werk nu ook niet belast door de overheid. Voordelen voor zowel werkgever als werknemer dus.

De vennootschapsbelasting in België bedraagt op dit moment 29%. Dit wil zeggen dat het sociaal voordeel op jouw fruitmand dus juist 29% op de aankoopprijs bedraagt. We lijsten het hieronder even voor je op. 

 

Kost voor belastingen

Sociaal voordeel

Kost na belastingen

Small Fruit snack (5 kg)

€ 25,45

€ 7,38

€ 18,07

Fruit Fun Pack (8 kg)

€ 31,45

€ 9,12

€ 22,33

 Large Fun Pack (10 kg)

€ 36,45

€ 10,57

€ 25,88

 

Benieuwd naar hoe dit initiatief tot stand kwam? Bedrijvig Limburg publiceerde hieromtrent het volgende artikel. 

 

Fruitbedrijven en werknemers plukken vruchten van parlementair initiatief

Fruitverbruik in bedrijven wordt fiscaal interessant. Minister-President Kris Peeters wil het fruitverbruik in bedrijven fiscaal aftrekbaar maken. Dat antwoordde hij op een vraag van Veerle Heeren, die er kwam op een voorstel van 

Voka – Kamer van Koophandel Limburg. Geestelijke vader en @hoc-lid Karel Paesmans (Fruitsnacks) vindt de maatregel een duw in de rug voor gezonde werknemers en fruitbedrijven.

Fruitconsumptie is gezond en helpt het ziekteverzuim terug te dringen. In Nederland weten ze dat al en daarom is er een fiscale aftrek voorzien voor de kosten van het verstrekken van gratis fruit aan de werkgevers tijdens de kantooruren.

Veerle Heeren vroeg aan de bevoegde minister in Vlaanderen Kris Peeters of eenzelfde fiscale aftrekbaarheid ook bij ons kan overwogen worden. In ons land eet 62% van de bevolking dagelijks verse groenten. Slechts 35% neemt ook een dagelijkse portie vers fruit.
Vandaag de dag is er al een fiscale aftrek voor gratis verstrekte soep, koffie, water, frisdrank en bier (!) in bedrijven. Ook fruit zou nu aan dit lijstje toegevoegd worden. Minister President Peeters zal daarom aan federaal minister van financiën Vanackere vragen om een dergelijke maatregel te laten goedkeuren.

 Karel Paesmans van Fruitsnacks, geestelijke vader van het voorstel en lid van @hoc is tevreden: “Deze fiscale aftrek heeft een dubbel voordeel. Enerzijds kan het de fruitconsumptie in onze bedrijven serieus opdrijven. Dat is goed nieuws voor de gezondheid van de werknemers. En gezonde werknemers zijn op hun beurt minder afwezig en tonen zich productiever. Anderzijds zal een verhoogde fruitconsumptie natuurlijk positieve gevolgen hebben voor de fruitsector, zowel in Zuid-Limburg als elders.”

Bron: Bedrijvig Limburg, juni 2012

 

 Is er bij jou nog geen fruit op het werk? Probeer het dan zeker eens uit. Fruit op het werk zou een positief effect hebben op de motivatie en productiviteit van werknemers. Het verbetert de werksfeer en ook de gezondheid van je personeel. 

Ik wil meer informatie over de proefkorf