Milieubewust ondernemen en sustainability dragen wij hoog in het vaandel. Zo proberen we onze ecologische voetafdruk steeds te verkleinen en zorg te dragen voor onze omgeving. We kunnen ook met trots zeggen dat we hierin voortrekker zijn in onze sector. Dit ecologische principe trekken we door van het telen van het fruit tot de levering van jullie fruitmand. Maar hoe doen we dat nu allemaal?

Ecologie in ons fruitbedrijf

Laten we beginnen bij het begin: ons fruitbedrijf waar we met veel liefde en passie jullie appels en peren telen. Deze worden op een milieubewuste manier geteeld:

Milieuvriendelijke teelt:

 • We beperken het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk. Wanneer dit na een visuele controle toch nodig moest zijn, doen we dit steeds op een selectieve manier zodat de nuttige insecten steeds gespaard blijven.
 • In de plaats hiervan gebruiken we nuttige insecten die de insecten die schade aanrichten, predateren. Om deze nuttige insecten aan te trekken en te behouden zorgen we voor de aanplanting van hagen, bloemenweides en natuurlijke vegetatiestroken.
 • We plaatsen zitstangen en nestkastjes voor de torenvalken en buizerds. Zij beschermen onze boomgaard tegen schadelijke insecten en muisjes.
 • We passen een techniek toe die feromoonverwarring genoemd wordt. Dit is een natuurlijke bestrijdingsmethode van de appelmade en bladroller. De aanwezigheid van deze appelmade en bladrollers wordt gemonitord door middel van seksvallen.

Duurzame energie:

 • Hemelwater wordt opgevangen en hergebruikt.
 • We voorzien onze fruitfrigo’s en onze sorteringsmachines van energie door middel van zonnepanelen. Deze energie gaan we dan nog eens hergebruiken.
 • De warmte die bij de afkoeling van het fruit vrijkomt wordt omgezet via een warmtewisselaar naar de warmwatervoorziening en de vloerverwarming in de accommodaties van onze seizoenarbeiders.

Bekijk hier ons Global GAP certificaat!

En verder naar onze fruitmanden…

Onze fruitmanden:

 • Bij de eerste levering van ons fruit wordt er een fruitmand meegeleverd die bij u op het bedrijf blijft. Zo besparen we terugritten en wordt de mand zo vaak mogelijk door jou hergebruikt. Onze manden zijn voorzien van een stoffen inlegger die gemakkelijk gewassen kan worden.
 • De daaropvolgende leveringen gebeuren dan in een kartonnen doos uit 100% gerecycleerd papier. Om beschadigingen te voorkomen, beschermen we het fruit door middel van "matrasjes" (pakbladen) die bovendien ook nog eens uit gerecycleerd papier gemaakt zijn. Boven op het fruit vind je steeds een paars/blauw afdekpapier. Deze kan je wekelijks onder het fruit in de mand leggen. Zo blijft je mand steeds proper.
 • Daarbij vullen we jullie fruitmand met appels en peren uit eigen teelt, aangevuld met het beste fruit van het seizoen. We zorgen ervoor dat het fruit zo lokaal mogelijk wordt aangekocht. Fruit met het vliegtuig laten vervoeren is dus zeker een no-go! 

Onze leveringen:

 • Naast onze thuislocatie in Nieuwerkerken hebben we intussen al 5 depots (Aalter, Dilbeek, Lochristi, Sint-Laureins Berchem en Haasdonk) waarnaar het fruit geleverd wordt. Zo kan het fruit gebundeld worden en van daaruit geleverd aan onze klanten in de regio. Dus geen onnodige kilometers van en naar Haspengouw.
 • We bundelen de leveringen op maandag en woensdag zodat jouw fruit kan carpoolen met dat van je buren. We proberen de interne en externe transportkost voor ons én voor jou zo klein mogelijk te houden.

Duurzame samenwerkingen:

 • Onze bio-fruitmanden worden samengesteld door de Wroeter, een bioboerderij en maatwerkbedrijf, in Kortessem. Dit kadert ook perfect in onze buy-local visie en maatschappelijk engagement.
 • Bij het inpakken gelden er strenge kwaliteitscontroles op het fruit, en is er dus ook veel fruit dat net "niet goed genoeg" is. Het merendeel schenken we aan de plaatselijke voedselbank, Sint-Vincentius. Het andere deel wordt gedoneerd aan het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek (Oudsbergen). Wekelijks leveren we druiven, bananen, peren, sinaasappels en mandarijnen om de voederbakjes van de dieren die er verblijven, mee te vullen. 

Onze facturatie:

 • Wij verkiezen steeds onze facturen elektronisch te versturen.
Voka Charter Duurzaam Ondernemen image icon

Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen engageren we ons bij Fruitsnacks om op één jaar tijd minimum 10 acties uit te voeren die in de sustainable development goals zijn opgenomen. We zetten ons dus in om zoveel mogelijk van de 17-VN doelstellingen te vertalen naar concrete acties.

Zo gaan we steeds een stapje verder om zo duurzaam mogelijk jullie fruitmand te produceren. 

Tevreden fruiteters