Feromoonverwarring: een biologische manier om onze gewassen te beschermen

Feromoonverwarring: een biologische manier om onze gewassen te beschermen

Bij Fruitsnacks doen we al jaren ons best om zo ecologisch mogelijk ons fruit te telen. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar natuurlijk ook voor je gezondheid. Om dit op een effectieve manier te doen, passen we verschillende technieken uit de bioteelt toe. Eén van deze technieken is fermoonverwarring. Maar wat is dit nu juist?

Wat is feromoonverwarring?

Om het heel kort te zeggen, feromoonverwarring is een techniek waarbij een stof verspreid worden doorheen de boomgaard die een bepaalde geur vrijgeeft. Zo wordt  het voorplantingsritueel bij schadelijke insecten te verstoord. Dit is een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen de fruitmot dat meer en meer gebruikt wordt ter vervanging van verdelgingsmiddelen. Zo worden de insecten immers ook niet gedood. 

Hoe werkt het?

Door deze techniek toe te passen, verspreiden we via verdampers “feromoon” in onze boomgaarden. Dit is een stof die een geur met zich meebrengt die de vrouwelijke fruitmot verspreid wanneer ze klaar is om te paren. Zo trekt ze  de mannetjes aan. Door als het ware een feromoonwolk te creëren, zal de mannelijke fruitmot zijn vrouwtje niet kunnen vinden. Zo vindt er dus ook geen voortplanting plaats of wordt deze vertraagd.

Waarom gebruiken we het?

Feromoonverwarring kan niet alleen tegen fruitmotten gebruikt worden, maar ook tegen bladrollers. Deze beestjes zien er misschien onschuldig uit, maar kunnen veel schade veroorzaken aan ons fruit. De larfjes nestelen zich in het fruit en bijten er gaatjes in. We kennen allemaal wel de cartoon met het rupsje dat uit de appel gekropen komt, niet? Wanneer deze ‘slechte’ appels dan van bomen vallen en het winter zal worden, overwintert de rups onder de schors van de bomen. Om in mei zich dan te ontpoppen tot een fruitmot.

Delen

Tevreden fruiteters