3 Tips om je fruit sneller te laten rijpen

3 Tips om je fruit sneller te laten rijpen

Niemand eet graag fruit dat onrijp en hard is. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Maar soms is dit wel het geval. Hoe zorg je er nu voor dat het fruit in je fruitmand sneller rijp wordt? Wij geven je enkele tips zodat je in no time kan smullen van heerlijk, zoet en zacht fruit

Tip 1: Bananas to the rescue!

Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is. Zo zullen kleine vruchten zoals aardbeien en kersen hierop bijna niet reageren. Dit in tegenstelling tot het grote fruit, zoals appels, peren, nectarines én bananen zelf, dat wel een versnelde rijping kent door het gas.

Hoe gaat dit nu in zijn werk? Wel, ethyleen is een soort gas dat planten produceren om hun vruchten sneller te laten rijpen. Ethyleen zorgt ervoor dat allerlei enzymen in het fruit worden aangemaakt. Zo wordt de zoete smaak van fruit veroorzaakt door het rijpingsenzym amylase. Dit stofje zet zetmeel namelijk om in suiker. Pectinase zorgt ervoor dat het fruit zachter wordt. Daarnaast zijn er enzymen die allerlei zuren neutraliseren en enzymen die de groene kleurstof chlorofyl afbreken, waardoor het fruit zo’n aantrekkelijke kleur krijgt.

Tip 2: Deuken en krasjes

Dit is misschien een minder leuke tip maar een andere manier om fruit sneller te laten rijpen is door het een beetje te beschadigen door het bijvoorbeeld te kneuzen. Rond de ’wond’ gaat de vrucht dan etheen produceren, wat een algehele versnelde rijping opwekt. Maar dan heb je wel beschadigd fruit. Omgekeerd moet je rotte of beschadigde vruchten snel verwijderen als je wilt voorkomen dat ze hun buren tot rijping aansporen.

Tip 3: Zonnebaden

Een derde manier om af te rekenen met groen en keihard fruit: leg het in de zon. Bij hoge temperaturen verlopen biologische processen sneller, en dat geldt ook voor rijping. Laat je fruitmand natuurlijk niet te lang zonnebaden en hou dit goed in het oog. Je fruit is immers sneller rijp dan je denkt.

Is er bij jou al fruit op het werk? image icon

Is er bij jou al fruit op het werk?

Dit lekkere tussendoortje bij jou op het werk geleverd? Dat kan! Probeer onze proefkorf en doe zelf de test. 

Fruitsnacks levert wekelijks fruit op het werk bij meer dan 2500 bedrijven en is de N°1 fruitleverancier in België.

Delen

Tevreden fruiteters