Terug naar overzicht

Banaan

Ah, de banaan! Misschien wel de meest populaire vrucht van allemaal. Afkomstig van de bananenplant en wordt geteeld in grote trossen. Wist je trouwens waarom een banaan krom is? Ze willen tegen de zwaartekracht in groeien, en daarom worden ze krom! Er zijn trouwens 2 soorten banaan : de fruitbanaan en de bakbanaan.

In Aziatische en Afrikaanse landen wordt voornamelijk de bakbanaan gebruikt en gebakken. Terwijl de gewone banaan, die wij uit de winkel kennen, voornamelijk ongebakken gegeten wordt. De bakbanaan zal je dus ook niet terugvinden in fruitmanden.

Wanneer je bananen gaat kopen moet je eerst kijken naar wat je er mee gaat doen. Je kan kiezen voor een rijpe of minder rijpe banaan, dit gaat van groen tot geel met veel zwarte vlekken. Een banaan met vlekken is meestal zachter en is dus (over)rijp. Als de banaan helemaal donker is, is hij gewoonlijk te rijp om nog op te eten maar kan hij nog wel worden gekookt.

Goede eigenschappen van bananen

De gewone gele banaan is vooral gekend als vitaminebom voor sporters dankzij de trage suikers die de vrucht bevat. Deze trage suikers maken van de banaan ook een zeer nuttig fruit op kantoor, als tussendoortje of echte powersnack.
Bananen leveren veel vitamines, mineralen en spoorelementen. De belangrijkste hiervan zijn: vitamine B3, B6, A en C en kalium, magnesium, fosfor en ijzer.

Een banaan is ook een puur natuur preventief medicijn tegen virale infecties zoals verkoudheid en griep. Nog een leuk weetje: bananen maken je gelukkig! Ze bevatten namelijk serotonine, dat werkt als natuurlijk antidepressivum. Overigens met een minimale werking.

Het lekkere gele fruitje werkt ook zuurremmend. Ze hebben een kalmerend effect op het maagzuur en kunnen dus werkzaam zijn tegen brandend maagzuur en misselijkheid.

Teelt

De bananenboom is eigenlijk geen boom maar een enorme plant. Men plant een wortelstok die na 3 of 4 weken begint te groeien. Na 9 à 10 maand ontstaat er uit het kroonblad een stek die zich rechtop zet en een diameter van 7 meter kan halen.

Drie dagen later hangt er een knop aan de plant. Nog vijf dagen later wordt de knop rood en begint zich stilletjesaan te openen. De zevende dag beginnen de bladeren die deze knop bedekken af te vallen, en 2 dagen later verschijnen de eerste handjes bananen.

Er wordt geoogst als de bananen groen zijn. Dan begint er een race tegen de tijd. Tussen de pluk en de levering bij de klant verlopen er slechts 20 dagen.

Probeer het zelf eens! image icon

Probeer het zelf eens!

  • 8kg fruit
  • Voor 8 á 10 personen
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit

Tevreden fruiteters