Terug naar overzicht

Banaan

Ah, de banaan! Misschien wel de meest populaire vrucht van allemaal. Afkomstig van de bananenplant en wordt geteeld in grote trossen. Er zijn 2 soorten bananen: de fruitbanaan en de bakbanaan.

In Aziatische en Afrikaanse landen wordt voornamelijk de bakbanaan gebruikt en gebakken. Terwijl de gewone banaan, die wij uit de winkel kennen, voornamelijk ongebakken gegeten wordt. De bakbanaan zal je dus ook niet terugvinden in fruitmanden.

Een gele of groene banaan?

Wanneer je bananen gaat kopen, kijk je best even hoelang je de bananen plant te bewaren. Je kan kiezen voor een rijpe of minder rijpe banaan, dit gaat van groen tot geel met zwarte vlekken. Een banaan met vlekken is meestal zachter en is dus zeer rijp.

Hoe rijper de banaan, hoe zoeter hij zal smaken. Dat heeft te maken met de afbraak van ‘vaste suikers’ die niet zo zoet smaken tot ‘rijpe suikers.’ Rijpe suikers zijn daarbij ook veel makkelijker verteerbaar.

Een gele banaan met zwarte vlekjes zou volgens verschillende onderzoeken ook meer van de stof TNF bevatten. Deze stof helpt het lichaam zich te verweren tegen abnormale cellen en heeft een kankerwerend effect. Een gele banaan zou 8 keer meer effectief zijn in het versterken van het immuunsysteem dan een groene banaan.

"Maar in een rijpe banaan zit toch veel meer suiker?", horen we je al denken. Dat is juist. Combineer een rijpe banaan dus met pindakaas of vermeng in een yoghurt met noten. Natuurlijke vetten vertragen namelijk de opname van suikers. Probleem opgelost!

Wist je waarom…

… een banaan krom is? Ze willen tegen de zwaartekracht in groeien, en daarom worden ze krom! 

Goede eigenschappen van bananen

 • De gewone gele banaan is vooral gekend als vitaminebom voor sporters dankzij de snelle suikers die de vrucht bevat. Deze snelle suikers maken van de banaan ook een zeer nuttig fruit op kantoor, als tussendoortje of echte powersnack.
 • Bananen zijn goed voor de spijsvertering. Ze bevatten namelijk een hoge dosis aan vezels.
 • Bananen hebben eveneens een helende werking. Zo worden ze in sommige culturen gebruikt om de irritatie van insectenbeten te verminderen door de schil erover te wrijven.
 • Bananen leveren veel vitamines, mineralen en spoorelementen. De belangrijkste hiervan zijn: vitamine B3, B6, A en C en kalium, magnesium, fosfor en ijzer.
 • Een banaan is ook een puur natuur preventief medicijn tegen virale infecties zoals verkoudheid en griep.
 • Het lekkere gele fruitje werkt ook zuurremmend. Ze hebben een kalmerend effect op het maagzuur en kunnen dus werkzaam zijn tegen brandend maagzuur en misselijkheid.
 • Nog een leuk weetje: bananen maken je gelukkig! Ze bevatten namelijk serotonine, dat werkt als natuurlijk antidepressivum

Teelt

De bananenboom is eigenlijk geen boom maar een enorme plant. Men plant een wortelstok die na 3 of 4 weken begint te groeien. Na 9 à 10 maand ontstaat er uit het kroonblad een stek die zich rechtop zet en een diameter van 7 meter kan halen.

Drie dagen later hangt er een knop aan de plant. Nog vijf dagen later wordt de knop rood en begint zich stilletjesaan te openen. De zevende dag beginnen de bladeren die deze knop bedekken af te vallen, en 2 dagen later verschijnen de eerste handjes bananen.

Er wordt geoogst als de bananen groen zijn. Dan begint er een race tegen de tijd. Tussen de pluk en de levering bij de klant verlopen er slechts 20 dagen.

Hoe worden bananen juist gerijpt?

Onlangs bracht het team van Fruitsnacks een bezoekje aan de bananenrijperij in Brussel. Hier komen bananen volledig groen aan en worden ze in grote rijpingscellen verder gerijpt tot ze perfect geel zijn. Zo kunnen bananen veel langer bewaard worden en worden ze pas gerijpt wanneer de vraag ernaar is.

Bananen worden groen geplukt en worden dan per container overzee naar het rijpingscentrum gebracht. Bananen gaan minstens 24 uur de rijpingscellen in met een temperatuur van 18 à 22°. Tijdens deze 24 uur mag de cel niet open gemaakt worden. Hier wordt stelselmatig ethyleen aan toegevoegd (400 PPM) om de bananen te laten rijpen. Ethyleen is een natuurlijk rijpingshormoon dat fruit afscheidt als het begint te rijpen.

De cellen zijn zo ontworpen dat de lucht gelijkmatig door de pallets gezogen wordt. Daardoor start de rijping doorheen het ganse pallet op een gelijk tijdstip. Hoe warmer het wordt, hoe sneller de rijping start en doorgaat. 

De rijping van de bananen is volledig computergestuurd en wordt 24/7 gemonitord door 5 ‘rijpers’. Deze houden nauwgezet de vraag in het oog zodat het rijpingsproces hierop kan worden afgestemd.

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

 • 5, 8 of 10 kg fruit
 • Fruit voor 1 week
 • 8 soorten van het beste fruit
 • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters