In het hart van Haspengouw telen mijn vrouw Heidi en ik, Karel Paesmans, al voor de derde generatie fruit. Toegegeven, het is voor ons soms knokken geweest. Toen we in het verleden de afrekening van de veiling in handen kregen, waren we vaak zwaar ontgoocheld. Hetzelfde verhaal wanneer we ons fruit in de supermarkt zagen liggen. Ik vroeg me af: hoe komt het dat ik als fruitteler nauwelijks mijn brood kan verdienen? En waarom is de kwaliteit in de winkel ondermaats, terwijl het fruit in opperbeste staat bij ons vertrekt? Het was mijn wens dat dat mooie Haspengouwse fruit ook zo bij de consument terechtkwam en dat ik er zelf nog een appeltje voor de dorst aan overhield. Dé oplossing vond ik in Scandinavië waar fruit op het werk al goed ingeburgerd was. Na een bezoekje ter plaatse dat me helemaal overtuigde, werd midden 2005 Fruitsnacks geboren.

Vervolgens kwamen we voor een nieuwe uitdaging te staan: hoe als eenvoudige fruittelers aan klanten geraken om Fruitsnacks te laten floreren? Maar tot mijn 18de naar school geweest, geen marketingstudies of salesopleiding en hier ook totaal geen ervaring mee. Bovendien waren we de eerste in België die de dienst fruit op het werk opstartten. Dus voorgangers die me konden inspireren, waren er niet. Mijn eerste wapenfeit was een mailing naar 18.000 bedrijven. Daarna brak een periode aan van keihard werken: bedrijven opbellen, hen bezoeken en mijn verhaal doen. We zetten door en geven nooit ofte nimmer op. Gelukkig kon en kan ik rekenen op de steun van een fantastisch team dat meedenkt en aan de kar trekt als dat nodig is.

Verder ging ik lobbyen om mijn fruit 100% fiscaal aftrekbaar te krijgen. In 2012 kregen we die goedkeuring en dat heeft mijn bedrijf een enorme boost gegeven. Wekelijks levert Fruitsnacks nu meer dan 7000 fruitpakketten af bij bedrijven. Zelf ben ik door mijn nieuwe avonturen intussen een beetje thuis in de wondere wereld van marketing, sales, webshops, SEA, SEO, enz. Wat dit parcours mij geleerd heeft? Dat het leven aan de durvers en doeners is! En dat je met gezond boerenverstand ver kan komen ;-)

Met fruitige groeten,

Karel Paesmans
Fruitteler & Zaakvoerder Fruitsnacks

Tevreden fruiteters