Terug naar overzicht

Braambes

Braam is de naam van het plantengeslacht met de wetenschappelijke naam Rubus. Het is ook de naam van de vruchten, maar deze zijn ontstaan uit kruisingen van verschillende braamsoorten, waardoor er geen soortnaam aan gegeven kan worden. Er zijn meer dan 600! soorten bramen. 

De gewone braam (Rubus fructicosus) is een in heel Europa inheemse plant die met name langs bosranden voorkomt. De plant is een heester die 2 tot 6 meter hoog wordt. Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd. Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna deze afsterven. Dit is een verklaring waarom sommige braamstruiken na enige tijd kunnen verdwijnen. 

Bramen zijn rijp wanneer ze helemaal zwart zijn. Hoe rijper ze zijn, hoe zoeter. Bramen zijn net zoals frambozen en blauwe bessen erg geschikt als tussendoortje op het werk. Let wel op dat het sap niet op je kleren terecht komt! 

Ook lekker in gerechten

Bramen worden zowel vers gegeten als verwerkt in bijvoorbeeld bramenjam, cakes of pannenkoekjes. Ook de bladeren van de braam kunnen voor consumptie gebruikt worden. Hiervoor moeten ze na het plukken gedroogd worden. Zo kan je er lekkere thee van trekken. 

Goed voor je lijf!

De braam bevat 9-16% suiker bestaande uit glucose, fructose in ongeveer gelijke hoeveelheden en een klein beetje sacharose en maltose. Verder zit in bramen vooral veel vitamine C. Bramen zijn dus niet alleen lekker, maar ook bijzonder voedzaam. Tjokvol antioxidanten is je lichaam weer beschermd tegen aanvallen van ziektes.

Er zitten veel anthocyaninen in bramen. Deze fytonutriënten staan bekend om hun werking om diabetes te lijf te gaan. Na het innemen van voeding met anthocyaninen ontstaan er hogere insulineniveaus in de cellen. Insuline is de stof die de bloedsuikerspiegel reguleert. Wanneer suikerhoudende producten gegeten worden, maakt het lichaam zelf insuline aan zodat de bloedsuikerspiegel op peil blijft. Bij diabetespatiënten werkt de alvleesklier, die insuline produceert, niet meer goed. Het is voor suiker- of diabetespatiënten belangrijk om veel voeding met anthocyaninen te eten.

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters