Terug naar overzicht

Braambes

Braam is de naam van het plantengeslacht met de wetenschappelijke naam Rubus. Het is ook de naam van de vruchten, maar deze zijn ontstaan uit kruisingen van verschillende braamsoorten, waardoor er geen soortnaam aan gegeven kan worden. Er zijn meer dan 600 soorten bramen. Sommige bramensoorten kunnen ook met framboos gekruist worden. Hieruit zijn de loganbes en de taybes ontstaan.

De gewone braam (Rubus fructicosus) is een in heel Europa inheemse plant die met name langs bosranden voorkomt. De plant is een heester die 2 tot 6 meter hoog wordt. Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd. Alleen de tweejarige stengels dragen vrucht, waarna deze afsterven. 

Verwerking

Van de braam worden vooral de vruchten gebruikt. De vruchten zijn donkerblauw en hebben een zoete smaak. Ze worden zowel vers gegeten als verwerkt in bijvoorbeeld bramenjam. Ook de bladeren van de braam kunnen voor consumptie gebruikt worden. Hiervoor moeten ze na het plukken gedroogd worden tot je er thee van kan trekken!

De braam bevat 9-16% suiker bestaande uit glucose, fructose in ongeveer gelijke hoeveelheden en een klein beetje sacharose en maltose. Verder zit in bramen vooral veel vitamine C. Bramen zijn dus niet alleen lekker, maar ook bijzonder voedzaam. Tjokvol antioxidanten is je lichaam weer beschermd tegen aanvallen van ziektes.

Anthocyaninen, goed voor diabetespatiënten

Er zitten veel anthocyaninen in bramen. Deze fytonutriënten staan bekend om hun werking om diabetes te lijf te gaan. Na het innemen van voeding met anthocyaninen ontstaan er hogere insulineniveaus in de cellen. Insuline is de stof die de bloedsuikerspiegel reguleert. Wanneer suikerhoudende producten gegeten worden, maakt het lichaam zelf insuline aan zodat de bloedsuikerspiegel op peil blijft. Bij diabetespatiënten werkt de alvleesklier, die insuline produceert, niet meer goed. Het is voor suiker- of diabetespatiënten belangrijk om veel voeding met anthocyaninen te eten.

Probeer het zelf eens! image icon

Probeer het zelf eens!

  • 8kg fruit
  • Voor 8 á 10 personen
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit

Tevreden fruiteters