Pesten op het werk dan toch toegelaten?

Pesten op het werk dan toch toegelaten?

Daar is de lente… Daar is de zon… en daar zijn de insecten al. De zon en warme dagen zijn niet alleen voor ons aangenaam. Vanaf 10°C worden er ook verschillende insecten wakker. Deze beginnen dan meteen aan hun voortplanting en met als eerste de perenbladvlo. Deze begint nu volop eitjes te leggen.

Wanneer we in de zomer veel van deze perenbladvlooien op onze bomen hebben, zuigen deze het plantensap op dat ze terug uitscheiden als een kleverig goedje. Als dit op de groeiende peren belandt, ontwikkelen zich zwarte strepen. Dit maakt de peren uiteindelijk onverkoopbaar.

In de zomer helpen de andere insecten ons de voortplanting van deze vlo onder controle te houden. Maar op hen kunnen we zo vroeg in het jaar nog niet rekenen. Daarom helpen we de natuur een handje door de perenbladvlo ‘weg te pesten’.

Waarschijnlijk heb je ze wel al eens opgemerkt. Fruitbomen die bedekt zijn met een witte laag. Fruitboeren doen dit jaarlijks in het vroege voorjaar om de bomen te beschermen. De witte substantie die op de bomen zit, is een natuurlijke klei, kaoline genoemd. Deze techniek wordt eveneens toegepast om biofruit te telen. Weetje: Deze stof wordt ook gebruikt als grondstof voor porselein of zelfs als vulmiddel voor tandpasta.

Maar hoe beschermt deze stof de bomen dan?

Door de bomen een witte kleur te geven, worden ze beschermd tegen de perenbladvlo. Zo trekken ze dus geen perenbladvlooien aan. De witte klei irriteert de volwassen perenbladvlo en ‘pest’ deze dus uit onze boomgaard. Pesten op het werk is bij Fruitsnacks dus toegelaten. Maar wel enkel en alleen tegen de perenbladvlo!

Is dit dan milieuvriendelijk?

De witte klei is verder onschadelijk voor de bomen en de natuur en spoelt er na een regenbui gewoon weer af. Na de bloeiperiode is het niet meer nodig om de bomen met witte klei te bedekken. Dan zorgen andere insecten (o.a. de roofwants, lieveheersbeestjes en gaasvliegen) voor de natuurlijke bescherming van de bomen tegen de perenbladvlo.

We maken het ons natuurlijke helpers zo fijn mogelijk om bij ons te komen werken: we voorzien een insectenhotel, bloesemstroken, kleine landschapselementen, grasstroken en dergelijke: biotopen waar ze voedsel vinden en graag in vertoeven. Zo zorgen wij op een milieuvriendelijke manier voor lekker gezonde peren in onze fruitmanden. 

Delen

Tevreden fruiteters