Terug naar overzicht

Abrikoos

Een exootje; de abrikoos wordt in onze streken voornamelijk verwerkt. Wanneer de vrucht dan toch vers gegeten wordt, dan is dit in het lente-/zomerseizoen.

Wanneer de abrikoos verwerkt wordt is dit meestal in de vorm van gedroogd fruit, in gebak of taart, maar ook jam of confituur en yoghurts worden van de vrucht gemaakt.

De abrikoos is ook absoluut niet de dikmaker die iedereen voor ogen heeft. Ze bevat zeer weinig calorieën en zit boordevol caroteen en minerale zouten. Dit maakt de vrucht ook uiterst geschikt voor verwerking in warme maaltijden.

Een opmars in de fruitmand zou ook kunnen voor de abrikoos. Het is een sappige maar praktische snack. Voor de mensen die liever wat fruit op het werk eten, is de abrikoos even praktisch als een gewone appel.

Abrikozen hebben een warm klimaat nodig en daarom worden ze ingevoerd. De abrikoos is een steenvrucht, een vrucht waarvan de binnenwand bestaat uit een stenige wand. Ze stamt af uit Noordoost-China, tegen de Russische grens. De abrikozenteelt vind men vandaag voornamelijk terug in Italië en Spanje. Terwijl Turkije dan weer 85% van de wereldproductie aan gedroogde abrikozen en abrikozenpitten levert.

De vrucht bloeit heel vroeg in het seizoen. In België begint dit al in maart. Hierdoor bestaat er een grote kans op bevriezen van de bloemknoppen, de bloemen en/of de vruchtbeginsels. Bijkomstig bestaat er dan ook weer een grotere kans op slecht weer tijdens de bloei, waardoor bestuivende insecten niet altijd actief zijn en de bestuiving te wensen over kan laten.

Door de bovengenoemde omstandigheden draagt een abrikozenboom in België slechts af en toe vruchten. Vanwege deze lage oogstzekerheid worden abrikozen in België niet commercieel geteeld. Dit betekent echter niet dat wij in België zonder deze vrucht verder moeten. Met de moderne fruitteelt en het transport daarvan kunnen wij ze gelukkig ook aanbieden in onze fruitmanden!

Nog geen fruit op het werk? image icon

Nog geen fruit op het werk?

Probeer het eens en bestel onze proefkorf!

  • 8kg fruit
  • Voor 8 á 10 personen
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit

Tevreden fruiteters