Abrikozen zijn kleine feloranje steenvruchten die voornamelijk uit Zuid-Europa komen. Abrikozen worden vooral in Spanje en Italië geteeld. Hier worden ze nu nog voornamelijk verwerkt. De abrikoos is een echte zomervrucht. Tegen het einde van de lente begint het abrikozenseizoen. Je kan deze vanaf dan al terugvinden in je fruitmand.
Abrikozen zijn steenvruchten, dit zijn vruchten waarvan de binnenwand bestaat uit een stenige wand. Deze fluweelzachte vrucht stamt af uit Zuidoost China en heeft een feloranje kleur. Abrikozen zijn op hun best lekker sappig en zoet.
Hoe een abrikoos schillen?
Zorg allereerst dat je een rijpe abrikoos uitkiest. Dit kan je simpelweg voelen door er licht in te drukken. Rijpe abrikozen zijn namelijk een stuk zachter. Snij daarna 360° rond de pit van de abrikoos. Nu zal je merken dat deze gemakkelijk los te trekken is van de pit. Smullen maar!
Abrikozen maken je niet dik!
De abrikoos is ook absoluut niet de dikmaker die iedereen voor ogen heeft. Ze bevat zeer weinig calorieën en zijn ideaal om in fruitsalades te verwerken of in combinatie met yoghurt en granola. Zoals bij alle fruitsoorten is overdaad nooit goed. Beperk het dus tot 2 abrikozen per dag.
Abrikozen zitten daarbij vol caroteen en minerale zouten. Dit maakt de vrucht ook uiterst geschikt voor verwerking in warme maaltijden. Zo kennen jullie vast ook de gedroogde variant. Deze wordt vooral in Turkije gemaakt, zelfs zo’n 85% van de wereldproductie.
Vezelbommetje
Abrikozen bevatten veel vezels. Ze helpen daardoor cholesterol te verlagen en zijn dus goed voor hart- en bloedvaten. Ook bevorderen ze de darmflora en spijsvertering.
Vitamine A
Daarnaast vind je in abrikozen ook zo’n 13% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A terug. Deze vitamine zorgt ervoor dat je huid er gezond uitziet door ze te beschermen tegen vrije radicalen. Deze stoffen zorgen namelijk voor een snellere huidveroudering.
Waarom geen Belgische abrikozen?
De vrucht bloeit heel vroeg in het seizoen. In België begint dit al in maart. Hierdoor bestaat er een grote kans op bevriezen van de bloemknoppen, de bloemen en/of de vruchtbeginsels. Bijkomstig bestaat er dan ook weer een grotere kans op slecht weer tijdens de bloei, waardoor bestuivende insecten niet altijd actief zijn en de bestuiving te wensen over kan laten.
Door de bovengenoemde omstandigheden draagt een abrikozenboom in België slechts af en toe vruchten. Abrikozen kunnen hier dus heel moeilijk geteeld worden door onze voorjaarsvorst en voorkomende ziektes, waar ze heel erg gevoelig aan zijn. Vanwege deze lage oogstzekerheid worden abrikozen in België niet commercieel geteeld. Dit betekent echter niet dat wij in België zonder deze vrucht verder moeten. Met de moderne fruitteelt en het transport daarvan kunnen wij ze gelukkig ook aanbieden in onze fruitmanden. Hierbij houden we wel steeds rekening met het seizoen.
Wist je dat…
…er in 2014 toch een proefproject liep in onze buurtgemeente, Zepperen, om Belgische abrikozen te telen? Het is pas over een heel aantal jaren duidelijk of abrikozen echt geschikt zijn voor Belgische teelt.
Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!
- 5, 8 of 10 kg fruit
- Fruit voor 1 week
- 8 soorten van het beste fruit
- Beslis erna pas of je verder gaat