Terug naar overzicht

Abrikozen

Abrikozen kunnen we niet echt exoten noemen. Ze komen namelijk uit Zuid-Europa. Abrikozen worden vooral in Spanje en Italië geteeld. Hier worden ze nu nog voornamelijk verwerkt. De abrikoos is een echte zomervrucht. Tegen het einde van de lente begint het abikozenseizoen. Je kan deze vanaf dan al terugvinden in je fruitmand.

Abrikozen maken je niet dik!

De abrikoos is ook absoluut niet de dikmaker die iedereen voor ogen heeft. Ze bevat zeer weinig calorieën en zit vol caroteen en minerale zouten. Dit maakt de vrucht ook uiterst geschikt voor verwerking in warme maaltijden. Zo kennen jullie vast ook de gedroogde variant. Deze wordt vooral in Turkije gemaakt, zelfs zo’n 85% van de wereldproductie.

Abrikozen zijn steenvruchten, dit zijn vruchten waarvan de binnenwand bestaat uit een stenige wand. Deze fluweelzachte vrucht stamt af uit Zuidoost China en heeft een feloranje kleur. Abrikozen zijn op hun best lekker sappig en zoet.

Waarom geen Belgische abrikozen?

De vrucht bloeit heel vroeg in het seizoen. In België begint dit al in maart. Hierdoor bestaat er een grote kans op bevriezen van de bloemknoppen, de bloemen en/of de vruchtbeginsels. Bijkomstig bestaat er dan ook weer een grotere kans op slecht weer tijdens de bloei, waardoor bestuivende insecten niet altijd actief zijn en de bestuiving te wensen over kan laten.

Door de bovengenoemde omstandigheden draagt een abrikozenboom in België slechts af en toe vruchten. Abrikozen kunnen hier dus heel moeilijk geteeld worden door onze voorjaarsvorst en voorkomende ziektes, waar ze heel erg gevoelig aan zijn.​ Vanwege deze lage oogstzekerheid worden abrikozen in België niet commercieel geteeld. Dit betekent echter niet dat wij in België zonder deze vrucht verder moeten. Met de moderne fruitteelt en het transport daarvan kunnen wij ze gelukkig ook aanbieden in onze fruitmanden. Hierbij houden we wel steeds rekening met het seizoen.

Wist je dat…

…er in 2014 toch een proefproject liep in onze buurtgemeente, Zepperen, om Belgische abrikozen te telen? Het is pas over een heel aantal jaren duidelijk of abrikozen echt geschikt zijn voor Belgische teelt.

Nog geen fruit op het werk? image icon

Nog geen fruit op het werk?

Probeer het eens en bestel onze proefkorf!

  • 8kg fruit
  • Voor 8 á 10 personen
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit

Tevreden fruiteters