Terug naar overzicht

Blauwe bessen

Blauwbessen of blauwe bessen worden de laatste jaren vaak bestempeld als superfoods. Ze bevatten namelijk enorm veel antioxidanten. Op kantoor zijn ze erg populair als tussendoortje of als ontbijt in combinatie met yoghurt en muesli. Blauwe bessen bestaan immers ook voor een groot deel uit water, waardoor ze erg weinig calorieën bevatten.

Afkomst

De blauwe bes is een plant uit de heifamilie. Het is een vruchtdragende struik met een hoogte van 1,5-2,5 m. De bosbes of wilde bosbes (Vaccinium myrtillus) is echter een andere soort. Deze groeit in het bos aan lage struiken, en de vrucht is door en door donkerblauw gekleurd. De besjes zijn ook kleiner en het blad verkleurt in de herfst naar vuurrood.

De blauwe bes is oorspronkelijk afkomstig uit het noordoosten van de Verenigde Staten. De mens heeft de blauwe bes veredeld door selectie en kruising.

Als we ouder worden produceert ons lichaam 'vrije radicalen'. Elke dag voeren de cellen in ons lichaam een strijd tegen deze 'vrije radicalen. Dit zijn onstabiele moleculen die onze cellen en DNA beschadigen. Zij worden geassocieerd met kanker, hartziektes en veroudering. Antioxidanten helpen onze cellen in deze strijd. Door de 'vrije radicalen' te neutraliseren houden zij ons gezond. De stoffen die zorgen voor de blauwe kleur van de bessen, hebben een antioxiderende werking.

Vergeleken met 40 andere soorten fruit en groenten zou een portie blauwbessen volgens een Amerikaans onderzoek de meeste 'antioxidant power' hebben. Blauwbessen bevatten zeer veel vitamine C, vitamine A,B, mineralen en spoorelementen. Volgens Ronald L. Prior, de directeur van " USDA Human Nutrician Center on Aging " aan de Tufts University of Boston ( USA ) zou een halve tas blauwbessen zo veel antioxidant kracht bevatten als vijf (!!!) porties van andere soorten groenten en fruit.

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen. Na blauwe bessen bevatten respectievelijk, aardbeien, pruimen, sinaasappelen, blauwe druiven en grapefruits veel antioxidanten. Verder bevorderen blauwe bessen ook nog de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die de huid elastisch en dus jong houdt.

Superfruit!

Enkele recepten

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters