Terug naar overzicht

Aardbei

Het meest bekende zomerfruit is ongetwijfeld het Zomerkoninkje, oftewel de aardbei. Aardbeien zijn immers het eerste voorjaarsfruit uit Haspengouw. Aardbeien staan in de top vijf van meest gegeten fruitsoorten in België. Niets zo lekker als de allereerste aardbei van het seizoen. Rood en sappig met een frisgroen kroontje: we zijn er allemaal dol op.

Herkomst

Door hun opvallende kleur en heerlijke geur vallen ze bij iedereen in de smaak. Heb je ooit wel eens geroken aan de vruchten? Ze zijn verwant aan rozen en geven een zachte geur af wanneer ze aan struiken groeien. De Latijnse benaming van de aardbei, Fragaria, betekent dan ook “geurend”.

Al vanaf de 14e eeuw vinden we aardbeien terug in onze tuinen. In die tijd werden ze vooral gebruikt als sierplant en vervolgens voor medicinale redenen. De aardbei zoals wij de vrucht kennen heeft Amerikaanse voorouders en is ongeveer 200 jaar oud. In tegenstelling tot de Amerikaanse variant, die vrij hard is, zijn de Europese geteelde vruchten heerlijk zacht.

Niet echt een vrucht

De Nederlandse benaming ‘aardbei’ dankt haar naam aan het feit dat ze dicht bij de aarde groeit. ‘Bei’ is dan weer ontleend aan het Franse woord baie en betekent bes. Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Een echte vrucht groeit uitsluitend uit een vruchtbeginsel; het onderste gedeelte van de stamper van een bloem. Het rode gedeelte dat we eten, groeit echter vanuit de bloembodem. De echte vruchten zijn de pitjes die je aan de buitenkant ziet zitten. Andere schijnvruchten zijn onder andere de ananas, braam, appel, peer en vijg.

Een portie aardbeien van 100 gram heeft de volgende voedingswaarde:

  • 32 calorieën
  • 8 gram koolhyraten
  • 2 gram vezels
  • 5 gram suikers
  • 1 gram eiwit
  • 0 gram vet

Een portie aardbeien van 100 gram bevat de volgende vitamines en mineralen:

  • Vitamine C: 98% ADH
  • Vitamine K: 3% ADH
  • Foliumzuur: 6% ADH
  • Mangaan: 19% ADH

Snoepen zonder schuldgevoel!

Aardbeien bevatten veel voedingsstoffen maar weinig calorieën. De vezels in aardbeien helpen je om hongergevoel te voorkomen en versnellen je stofwisseling (door het eetlust-opwekkende hormoon ghreline te verminderen). Daardoor eet je tijdens de maaltijd minder en ben je tussen de maaltijden door minder snel geneigd om te gaan snoepen. En plus: eenmaal de smaak te pakken, grijp je eerder naar een aardbei dan naar een snoepje.

Wist je dat…

… je van aardbeien wittere tanden krijgt? Aardbeien zijn natuurlijke witmakers dankzij de zuren die ze bezitten. Wanneer je het hartje van de aarbei – het witte gedeelte – over je tanden wrijft, zal je onmiddellijk merken dat je tanden witter worden.

Probeer het zelf eens! image icon

Probeer het zelf eens!

  • 8kg fruit
  • Voor 8 á 10 personen
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit

Tevreden fruiteters