Hoe bewaar je fruit langer bij warm weer?

Hoe bewaar je fruit langer bij warm weer?

In de zomer gaan veel van je collega's waarschijnlijk op vakantie. En jij misschien ook? Je bent dan regelmatig met wat minder medewerkers op kantoor en er wordt dan wat minder fruit gegeten. Wat doe je dan om je fruit wat langer te bewaren?

Bewaartips

  1. Als je fruit een paar dagen langer wil bewaren haal je het best uit de zak of mand en leg je het naast elkaar op vocht absorberend textiel of papier. Stapelen van fruit houdt vocht vast, geeft beschadiging, hierdoor versnelt het bederf en de schimmelgroei.
  2. Als het fruit rijp is en je het nog enkele dagen wilt bewaren doe je dit best in de groentelade van je koelkast. Let er wel op dat je het fruit pas in de koelkast legt als het al rijp is. Aangezien door de koude de smaak en geur van fruit afneemt is het aan te raden een uurtje voor gebruik ervan het fruit uit de koelkast te leggen.
  3. Ook een optie is je fruit invriezen. Vruchten zoals aardbeien en kersen zijn namelijk erg makkelijk in te vriezen en zijn tot 9 maanden te bewaren. Ingevroren zijn ze ook erg lekker als fris ontbijt in yoghurt. Ook bananen en citrusvruchten zijn perfect in te vriezen. Snij je citroen bijvoorbeeld in partjes om dan te gebruiken in water of mocktails. 
  4. Je fruit toch een beetje overrijp? Dan kan je er nog steeds ijsjes, smoothies of fruitsalades van maken. Gooi het niet zomaar weg, je kan er nog alle kanten mee op!

Opgelet!

Exoten zoals Bananen, ananas, avocado en passievrucht leg je best niet in de koelkast (niet onder 10°C). De banaan zal dan niet verder rijpen en de schil wordt zwart. Deze fruitsoorten kunnen niet goed tegen de koude en zijn de warmte immers beter gewend :)

Welke factoren zorgen voor een kortere bewaring van je fruit?

  • temperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de rijping, hoe korter de bewaring.
  • licht: de rijping gaat sneller in het licht, verduisteren zal soms nodig zijn.
  • vocht: hoe droger de lucht, hoe meer verdamping van het vocht in je fruit. Het zal dus sneller rimpelen en gewicht verliezen. De beste luchtvochtigheid situeert zich rond de 90 % relatieve luchtvochtigheid.
  • lucht: rijpende vruchten doén rijpen. Daarom is het verluchten van je kantoor een goede oplossing. Niet alleen voor je fruit, maar ook voor je eigen concentratie. Zet wanneer mogelijk ook 's nachts een raam open, zo breng je ook de luchtvochtigheid weer op peil. 

Wist je dat...

… het gas dat ervoor zorgt dat fruit sneller rijp wordt ethyleen heet? Deze stof wordt voornamelijk door bananen afgegeven. Misschien wist je al dat bananen je fruit sneller doen rijpen, maar wist je dat appels, peren en tomaten hetzelfde effect hebben? Wil je je fruit dus langer bewaren, hou het dan ook apart van deze fruitsoorten.

… in de zomer rijp fruit een grote aantrekkingskracht heeft op fruitvliegjes? Vanaf het moment dat deze in actie schieten, leveren wij jullie een lokdoosje mee om naast de fruitmand te zetten. Dit zal de vliegjes grotendeels verwijderen op natuurlijke wijze.

Delen

Tevreden fruiteters