Moeite met fruit te bewaren bij dit warme weer?

Moeite met fruit te bewaren bij dit warme weer?

Bewaartips

In de zomer gaan veel van je collega's waarschijnlijk op vakantie. En jij misschien ook? Je bent dan regelmatig met wat minder medewerkers op kantoor en er wordt dan wat minder fruit gegeten. Wat doe je dan om je fruit wat langer te bewaren?

Als je fruit een paar dagen langer wil bewaren haal je het best uit de zak of mand en leg je het naast elkaar op vocht absorberend textiel of papier. Stapelen van fruit houdt vocht vast, geeft beschadiging, hierdoor versnelt het bederf en de schimmelgroei.

Als het fruit rijp is en je wilt nog enkele dagen bewaren doe je dit best in de groentelade van je koelkast. Let er wel op dat je het fruit pas in de koelkast legt als het al rijp is. Aangezien door de koude de smaak en geur van fruit afneemt is het aan te raden een uurtje voor gebruik ervan het fruit uit de koelkast te leggen.

Opgepast!
Bananen, ananas, avocado, tomaten en passievrucht leg je best niet in de koelkast (niet onder 10°C). De banaan zal dan niet verder rijpen en de schil wordt zwart.

Welke elementen bepalen de bewaring:

  • temperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de rijping, hoe korter de bewaring.
  • licht: de rijping gaat sneller in het licht, verduisteren zal soms nodig zijn.
  • vocht: hoe droger de lucht hoe meer verdamping, dus snel rimpelen en gewichtverlies. De beste vochtigheid situeert zich rond de 90 % relatieve luchtvochtigheid.
  • lucht: rijpende vruchten doén rijpen. Daarom nu en dan luchten, om de verse lucht aan te voeren. Bij voorkeur 's nachts omdat dan de lucht koeler én vochtiger is.

Wist je dat...

… het gas dat ervoor zorgt dat fruit sneller rijp wordt ethyleen heet? Deze stof wordt voornamelijk door bananen afgegeven. Misschien wist je al dat bananen je fruit sneller doen rijpen, maar wist je dat een appel hetzelfde effect heeft? Wil je je fruit dus langer bewaren, hou het dan ook apart van appels en bananen.

… in de zomer rijp fruit een grote aantrekkingskracht heeft op fruitvliegjes? Vanaf het moment dat deze in actie schieten, leveren wij jullie een lokdoosje mee om naast de fruitmand te zetten. Dit zal de vliegjes grotendeels verwijderen op natuurlijke wijze.

Delen

Tevreden fruiteters