Gezonde tussendoortjes mee naar school? Zo doe je dat! [5 TIPS]

Gezonde tussendoortjes mee naar school? Zo doe je dat! [5 TIPS]

Kinderen verbruiken veel energie. Niet alleen door hun al erg actieve leventjes maar ook omdat ze nog volop in de groei zitten. Waar halen ze die energie? Best uit zoveel mogelijk gezonde energiebronnen die veel vezels en vitamientjes bevatten.

Tussendoortjes zoals koekjes, snoep en sapjes bevatten erg veel snelle suikers, dat zorgt voor een snelle stijging van de bloesuikerspiegel die ook weer opgevolgd wordt door een val. Concreet betekent die dat deze snel voor veel energie zorgen maar even later de concentratie en het energiepeil niet ten goede komen waardoor je slaperig kan worden. Snelle suikers verzadigen ook niet lang zodat je snel weer zin krijgt in meer suiker.

Glycemische index

Producten die zorgen voor een snelle piek hebben een hoge “Glycemische index” (GI). Dit is een maat voor het effect van voedsel op je suikerniveaus in het lichaam en een goede maatstaf voor het selecteren van gezonde alternatieven. Producten met veel vezels en trage suikers, hebben een lage GI zoals volkoren producten en fruitsoorten zoals appels en sinaasappels. Deze voedingswaren zullen langer zorgen voor een verzadigd gevoel omdat ze hun suikers trager afgeven in het lichaam.

Hoe zorg je dan voor gezonde tussendoortjes?

Dat zijn dus vooral tussendoortjes met een lage GI die veel vezels, vitamienen en mineralen bevatten. Om dit wat gemakkelijker en concreter te maken hebben we enkele tips om te kiezen voor gezonde tussendoortjes opgelijst.

1. Ga voor kleurrijk

Groenten en fruit zijn altijd een goede keuze als tussendoortje. Fruitsoorten zoals appels, sinaasappels, aardbeien, kersen, mandarijntjes zijn de ideale snack voor in de brooddoos. Ook kerstomaatjes, mini komkommers of paprika’s doen het goed als aanvulling op de lunch of als tussendoortje tijdens de speeltijd.

Leuke tip: heb je al eens van een bento box gehoord? Dit is de japanse manier om je lunch een toffe twist te geven en dé manier om meer groenten en fruit in de brooddoos te introduceren. Ook voor de moeilijkere eters.

Bento box Fruitsnacks

2. Kies Volkoren

De vuistregel voor gezonde voeding: Kies wanneer het kan voor zoveel mogelijk voor volkoren en granen. Volkoren producten zitten boordevol vezels en zorgen dus veel langer voor een verzadigd gevoel. Wit brood bevat bijvoorbeeld erg veel suiker (denk weer aan de GI van hierboven).

3. Zuivel of een plantaardig alternatief?

Halfvolle melk als tussendoortje is ook nog steeds een aanrader. Al mogen we ook zeker plantaardige alternatieven niet vergeten. Sojadranken bevatten in tegenstelling tot wat velen denken vaak evenveel calcium, eiwitten en vitamienen als koemelk. Vitaminen zoals B12 die we enkel uit dierlijke producten halen, worden vaak door de fabrikant aan sojamelk toegevoegd. Wist je dat sojamelk van Alpro zelfs minder suiker, minder vetten en meer eiwitten bevat dan koemelk?

4. Zoet enzo..

Wanneer je toch graag een koekje wil meegeven naar school, kies je best voor de droge varianten zonder chocolade, rijstkoekjes of granenrepen. Deze bevatten weer minder suiker en meer vezels. Chocoladekoekjes, wafels en cakejes kunnen zeker af en toe, maar maak er dan een speciale gelegenheid van.

5. Snacks die je samen maakt

Wat is er leuker dan zelf je snacks maken? Er zijn erg veel receptjes voor gezonde tussendoortjes die je samen met je kinderen kan maken. Eten zelf mee voorbereiden, leert hen ook sneller nieuwe dingen kennen en heeft een positieve invloed op hun gezonde voedingspatroon.

Heeft je school ook oog voor gezonde tussendoortjes?

Nog een manier om meer te kiezen voor gezonde tussendoortjes is het aanmoedigen van de school van je kind zelf om hier eens iets rond te doen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! De Vlaamse overheid moedigt dit trouwens aan via het initiatief “Oog voor Lekkers”. Hierbij krijgen lagere scholen een deel van hun investering in fruit, groenten en zuivel als tussendoortjes gedeeltelijk terugbetaald in de vorm van een subsidie.

 

Delen

Tevreden fruiteters