Terug naar overzicht

Passievrucht

De passievrucht is een vrucht die afkomstig is van passiebloemen. Passievrucht is een hele zoete, tropische vrucht. Je snijdt ze doormidden zodat je ze met een lepeltje kunt uiteten. Het vruchtvlees is friszoet – een beetje zurig als je passievrucht nog niet helemaal rijp is. De pitjes eet je gewoon mee op.

Wist je dat...

...de bladeren van de passiebloem ‘Passiflora incarnata’ worden in de fytotheraphie gebruikt als kalmeringsmiddel en als slaapmiddel.

Kwaliteit en rijpheid

In totaal zijn er ruim 200 soorten passievruchten. De soorten hebben verschillende kleuren vruchten. Zo zijn er paars, groen en geel gekleurde passievruchten. Een rijpe vrucht herken je aan de harde, rimpelige schil en komt makkelijk los van plant. Als je ze nog een tijdje wil bewaren, koop je beter onrijpe vruchten. Die zijn stevig en iets zwaarder, met een egale schil. De onrijpe vrucht kan je laten verder rijpen op een warme, droge plaats. In de koelkast kan je ze nog een week of 2 bewaren.

Voedingsstoffen

Passievrucht zit vol met vitaminen, mineralen, fytonutriënten en aminozuren. Er is een zeer rijke bron aan vitamine A, C en het mineraal kalium. Naast kalium zit er een redelijke hoeveelheid ijzer, koper, magnesium en fosfor in de passievrucht.

Gebruik

Passievrucht wordt meestal gewoon zo gegeten, ter decoratie van een gerecht of als topping bij een ijsje. Ook heel lekker in smoothies (de pitjes kan je gewoon meeblenden, dit zakt toch naar de bodem). 

Enkele recepten

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters