Uit de oude doos - Van hoogstam naar laagstam

Uit de oude doos - Van hoogstam naar laagstam

De liefde voor het vak wordt tal van fruittelers met de paplepel ingegeven. Ze worden van jongs af aan nauw bij de activiteiten op het bedrijf betrokken. Ook in de familie Paesmans zit de passie voor het fruit er goed in en wordt er al voor de 3de generatie fruit geteeld met hart en ziel.

Het begon allemaal in de jaren ‘50 bij Karels grootvader Alois toen hij voor de fruitteelt koos. In die tijd zagen de appel- en perenboomgaarden er anders uit dan we ze nu kennen. Het fruit werd geteeld in hoogstamboomgaarden waaronder het vee stond te grazen.

Van hoogstam naar laagstam

Na de aanplanting van een hoogstam (of blijver) duurt het enkele jaren voordat ze volgroeid zijn en fruit opbrengen. Om de productie op te drijven startte men met het planten van kleinere bomen, nl. de (half-)wijkers. De bedoeling was om de eerste 10 jaar vooral van deze wijkers te plukken omdat ze snel fruit opleverden en een opbrengst garanderen. Hierna zouden ze terug plaats maken voor de hoogstam eens deze volgroeid was.

Echter produceerden deze wijkers meer vruchten en van betere kwaliteit dan verwacht en werd er stilaan overgeschakeld naar de laagstamboomgaarden zoals we ze nu bij Fruitsnacks kennen. Het grootte voordeel van deze laagstam is dat ze veel korter bij elkaar geplant kunnen worden wat een snellere en hogere productie met zich meebrengt.

Wist je dat

het perceel waar het Fruitsnacks gebouw staat de Koewei genoemd werd omdat er vroeger hoogstammen geplant stonden met koeien eronder.

Delen

Tevreden fruiteters