Tijd voor bloesem!

Tijd voor bloesem!

Aan het begin van de lente kleuren onze boomgaarden schilderachtig roze en wit. Dan zijn de eerste bloesems te zien. De roze appelbloesem en witte perenbloesem zorgen voor een echt lentegevoel.

Het is dan ook een unieke gelegenheid om ons mooie Haspengouw te bezoeken en te verdwalen tussen de vele fruitbomen. Zoek dus ook zeker eens de bloesemroutes op. Deze zijn zeker een aanrader om te verkennen met fiets, Vespa of te voet.

Na ongeveer een maand is de bloesem uitgebloeid en gaan de kelkblaadjes van de bevruchte bloemen omhoog staan om na een paar weken uit te groeien tot hele kleine appeltjes. De kleine blaadjes aan de onderkant van de appel waren ooit de kelkblaadjes van de appelbloesem.

Onze bijtjes

Fruitsnacks maakt dankbaar gebruik van de bijen om de fruitbloesems in de boomgaarden te bestuiven. Maar liefst 80 tot 90% van de appels, peren en kersen is te danken aan natuurlijke bestuiving door bijen! Zowel metselbijen (wilde bijen) als honingbijen zijn belangrijke bestuivers tijdens de bloesemperiode.

Lentenachtvorst

Wanneer de eerste bloesems tevoorschijn komen is het voor Fruitsnacks ook een periode van opletten, vooral als de temperatuur onder nul daalt. De bloesems zijn dan extra kwetsbaar door het zachte weer overdag en de lentenachtvorst kan dan heel wat schade toebrengen in onze plantages.

Door nachtvorst verliezen bomen, struiken en gras hun warmte en kunnen ze bevriezen. Aan de grond is het kouder dan op 2 à 3 meter hoogte. Hierdoor bevriezen de bloesems onder in de boom ook makkelijker dan boven in de boom.

Hoe beschermen we onze bomen?

Er bestaan gelukkig verschillende technieken om de appelen- en perenplantages te beschermen tegen de lentenachtvorst. Bij Fruitsnacks gebruiken wij enkele natuurvriendelijke technieken. Zo kozen we ervoor om een speciale windmolen te plaatsen in de plantages. Dit soort molen trekt warme lucht aan uit de hogere luchtlagen en blaast deze naar de koude grond. Zo kunnen we onze bloesems zelfs in de meest extreme omstandigheden beschermen.

Wij houden ook rekening met de ligging van de percelen. Op de plaatsen waar nachtvorst vaak voorkomt, planten we sterke variëteiten. Op die manier voorkomen we schade. Fruitsnacks zorgt er ook voor dat er geen onkruid tussen de bomen staat en dat het gras onder de bomen goed gemaaid is. Op die manier kan de warmte van de aarde maximaal vrijkomen.

Voor onze peren is er nog een product ‘gibberellinen’ genoemd. Dit zorgt ervoor dat er toch een peer tevoorschijn komt als nachtvorst de bloesems bevriest. Dit doet niets af aan de smaak en kwaliteit van de peren. Ze zijn enkel wat kleiner en hebben een klein tot geen klokkenhuis.

Uitkijken naar de ijsheiligen

Tot slot wachten we vol ongeduld tot de ijsheiligen voorbij zijn. De ijsheiligen worden namelijk gezien als de overgang van weer met mogelijk lentenachtvorst naar meer zomers weer. Er zouden dus geen vriestemperaturen meer voorkomen die onze kleine vruchtjes kunnen beschadigen. Nachtvorst is nu natuurlijk niet uitgesloten, maar de kans is heel klein.

De ijsheiligen markeren de periode van 11 tot 15 mei. De reden dat ze ijsheilig geworden zijn, is toeval. Hun naamdag valt samen met een klimatologisch verschijnsel.

Hieronder nog even onze ijsheiligen op een rijtje:

  • 11 mei: Mamertus 
  • 12 mei: Pancratius 
  • 13 mei: Servatius van Maastricht
  • 14 mei: Bonifatius van Tarsus
  • 15 mei: Sophia van Rome
Delen

Tevreden fruiteters