Waarom heb je soms last van een tintelende tong na het eten van ananas?

Waarom heb je soms last van een tintelende tong na het eten van ananas?

De ananas, ze doet voor ons meteen aan een tropische zomer denken! Een vers, sappig en zoet stukje ananas, katapulteert je meteen naar een parelwit strand en blauwe zee en geeft een instant vakantiegevoel. Maar heb jij soms ook een tintelende tong of gehemelte na het eten van een ananas? Wij leggen je hier uit waarom én wat je tegen dat prikkelend gevoel kan doen.

Oorzaak

De oorzaak van het onaangename prikkelende gevoel ligt aan een enzym dat sterk aanwezig is in een ananas. Bromelaïne is een proteolytisch enzym. Dit enzym breekt eiwitten of proteïnen af. De proteïnen in je tong, wangen en gehemelte worden door het eten van die ananas zullen dit dus ook waarnemen.

Tintelende tong én wangen of een ruw gehemelte

De bromelaïne die aanwezig is in de ananas kan niet alleen zorgen voor een tintelende tong, maar ook voor een prikkend gevoel aan de wangen en zelfs een ruw gehemelte. Wees nu niet afgeschrikt om af en toe eens een stukje ananas te eten! Als je al een tinteling voelt, zal dit ook snel verdwijnen.

Hoe voorkom je het onaangename en prikkelende gevoel?

Een verse ananas bevat spijtig genoeg heel wat bromelaïne dat voor dit onaangename prikkelende gevoel zorgt. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kan doen om toch volop te kunnen genieten van een vers stukje ananas!

Kies een rijpe ananas

In de eerste plaats is een rijpe ananas altijd het beste. Wij geven hier een paar tips over:

  • Een ananas rijpt niet veel verder eens die geplukt is.
  • Een rijpe ananas heeft een gele gloed.
  • Je kan ruiken aan de onderkant van de ananas. Een fruitige, zoete geur is een signaal dat de ananas rijp is.
  • Een andere methode is om even te voelen aan de ananas. Een rijpe ananas geeft een klein beetje mee als die rijp is.
  • Een laatste manier is door een blad uit de kruin van de ananas te plukken. Laat het blad snel los? Dan is je ananas rijp.

Vermijd het midden van de ananas

Het midden van de ananas bevat namelijk het meeste bromelaïne. Wil je dus een tintelende tong vermijden? Dan eet je het best een stukje ananas dat verder van het midden ligt. Hoe dichter bij de schil, hoe minder dit enzym aanwezig is.

Ga aan de slag in de keuken

Wil je echt zeker zijn dat je kan genieten van je ananas zonder tintelingen? Verwerk de ananas dan in een warm gerecht. Wanneer je je ananas verwarmt zal de bromelaïne afgebroken worden en zal je zonder zorgen van je ananas kunnen eten. Gebakken ananas, ananas uit de oven of gegrilde ananas zijn dus allerlei mogelijkheden die je kan uitproberen.

Positieve eigenschappen van bromelaïne

Bromelaïne kan dan wel voor een irritant gevoel zorgen, maar heeft wel nog heel wat gezonde eigenschappen! Het bevorderd de spijsvertering en wordt ook gebruikt tegen ontstekingen en pijn.

Wil je nog meer weten over de ananas? Lees dan meer over deze fruitsoort op onze productpagina van de ananas.

Delen

Tevreden fruiteters