Hoe verloopt de appel- en perenoogst?

Hoe verloopt de appel- en perenoogst?

Tegen het einde van de zomer, blozen de appels en de peren aan de bomen. Tijd om de oogst voor te bereiden. De plukwagens worden klaargezet en de manden gepakt. Want plukken wordt steeds volledig met de hand gedaan.

We zijn als Haspengouwse fruitteler trots op onze appels en peren van hier en promoten deze dan ook zo veel mogelijk. Want wat is er lekkerder dan een knapperige appel of peer recht van de boom?

Wanneer begint de oogst?

De oogst begint in augustus en eindigt in oktober. Drie maanden lang werken onze vaste medewerkers en onze seizoenarbeiders eraan om al de appels en peren geplukt te krijgen. Ze worden geplukt en meteen opgeslagen in grote 'paloxen' of houten kisten en gaan dan de koelruimtes of ULO’s in. Deze ULO’s of ultra low oxigen koelsystemen zorgen ervoor dat het fruit tot de volgende oogst bewaard kan blijven.

Hoe werken ULO's?

Net zoals wij, haalt fruit adem. Doordat de cellen luchtdicht gemaakt worden, raakt het zuurstof binnenin geleidelijk aan op. Al bewaken we het minimumpercentage van 1%. Het fruit zal dan trager “ademen” en langer bewaren. Zo kunnen we het hele oogstjaar genieten van kraakverse appels en peren. Meteen na de pluk worden ze hier in bewaard tot vlak voor gebruik.

Hoe sorteren we ons fruit?

Voor de appels en peren in onze manden kunnen gaan, moeten ze nog gesorteerd worden op grootte en op vorm. Dit wordt gedaan door een computergestuurde sorteermachine. De esthetisch ‘minder mooie’ vruchten doneren we steeds aan Sint-Vincentius. De rest van het fruit worden per grootte in kistjes gelegd. We werken met diametermaten van 65 tot 95 mm. De appels worden dus gesorteerd op maat. Appels met de mooiste maten – tussen 75-80 en 80-85 mm– komen in onze fruitmanden terecht. Kleinere appels worden samen verpakt en per kilo verkocht in winkels. Grotere worden dan weer uitgevoerd naar het buitenland.

Wist je trouwens ook dat onze fruitfrigo’s én onze sorteermachine voorzien worden van energie door zonnepanelen? Op ons dak liggen 708 zonnepanelen die 14 7360 WP/jaar aan stroom opwekken. Dit is naast onze frigo’s nog eens goed om 40 gezinnen te voorzien van elektriciteit.

Nog geen fruit op het werk van Fruitsnacks? image icon

Nog geen fruit op het werk van Fruitsnacks?

Bestel dan eens onze proefkorf om het uit te proberen! Dit is een testmand van 8 kg die gratis is voor nieuwe klanten. Zo kan je direct proeven van onze kraakverse appels en peren, aangevuld met lokaal en seizoensfruit. 

Delen

Tevreden fruiteters