Waarom wordt een banaan bruin?

Waarom wordt een banaan bruin?

De banaan is één van de meest geliefde en gegeten fruitsoorten op kantoor. Niet verwonderlijk, als je weet dat ze bomvol mineralen en vitaminen zitten. Ze worden alleen zo snel bruin! Niet alleen als je ze een tijdje laat liggen, maar vooral ook wanneer de banaan wordt blootgesteld aan de druk van buitenaf. Waar komt dat bruine kleurtje vandaan?

Door blutsing

Iedereen kent het wel: ’s morgens stop je een mooie, gele banaan in je tas voor je naar je werk/school vertrekt. Een paar uur en een hobbelige rit in de tas later stel je vast dat er van dat frisse, gele kleurtje niet veel meer overschiet. Een slappe banaan vol bruine sproeten en strepen is het resultaat. En nu komt het bekende maar onvermijdelijke dilemma: eten we die banaan nog op?

In principe is die banaan nog prima te eten en is het bruiningsproces helemaal niet schadelijk, maar smakelijk ziet het er alleszins niet uit. Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf.

De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen. In combinatie met zuurstof gaat hier een soort reactie ontstaan waardoor de banaan verkleurt. Je kan het vergelijken met het proces wanneer je een appel doormidden snijdt: ook hier heb je dan een heel vlak van verwonde cellen. Na een tijdje zal de appel bruin kleuren.

Door ‘ouderdom’

Een banaan wordt echter ook bruin als we hem een tijdje laten liggen. Je moet bedenken dat een banaan helemaal groen, onrijp en keihard is als hij geplukt wordt. Tijdens het transport liggen gekoelde scheepsladingen vol met bananen. Ze worden dan behandeld met ethyleengas om het rijpingsproces te versnellen. Ethyleen is een gas dat de banaan zelf ook produceert om de rijping te versnellen. Op deze manier zullen de bananen nog 1 tot 2 dagen in je fruitmand kunnen narijpen tot ze netjes geel en zacht zijn. Als de banaan dan te lang blijft liggen, wordt de banaan bruin, zowel van binnen als buiten.

Eigenlijk is de bruinkleuring hier hetzelfde als bij beschadiging, maar is de oorzaak nu veroudering. Een banaan die van de plant gehaald is, wordt plots afgesneden van zijn voeding. Bijgevolg gaat hij stilaan ‘afsterven’. De bruine plekken die je ziet, zijn niet anders dan oppervlaktes waarvan de individuele cellen dood zijn. De cellen gaan dood, waardoor de enzymen uit die aparte compartimenten weer vrijkomen, zich mengen en voor een bruine banaan gaan zorgen.

Is een bruine banaan slecht of rot?

Allereerst moeten we ook rekening houden met een verschil in smaken. Sommigen eten ze liefst als er nog wat groen zijn, anderen enkel als ze egaal geel of iets bruiner zijn. 

Een banaan met bruine vlekken is helemaal niet slecht. Voor sporters zijn ze in deze staat zelfs het allerbest. Ze bevatten immers het hoogste suikergehalte en meer antioxidanten wanneer ze rijper zijn. De smaak is ook een stuk zoeter. Bovendien zijn groene bananen door ons lichaam minder goed te verteren en kunnen ze zorgen voor winderigheid.

Hoe kan je een banaan langer bewaren?

Kort samengevat bewaar je een banaan best koel maar niet in de koelkast. Daarbij helpt het ook om bananen apart te bewaren van ander fruit. Ze versnellen immers elkaars rijpingsproces. Zoals we hierboven al aangaven, kunnen bananen niet goed tegen deuken en druk. Behandel ze dus voorzichtig. Tot slot kan het ook helpen om de bovenkant af te plakken. Zo komt er minder ethyleengas vrij. 

Lees hier het volledige artikel. 

Delen

Tevreden fruiteters