Hoe kan je een banaan langer bewaren? [5 tips]

Hoe kan je een banaan langer bewaren? [5 tips]

Bananen krijgen na een tijdje bruine vlekken (wil je weten hoe dit komt?). Dit ziet er niet erg smakelijk uit maar kunnen absoluut geen kwaad. Toch stel je dit graag zo lang mogelijk uit. We bundelden hieronder enkele tips om het rijpingsproces te vertragen. 

Koel bewaren maar geen koelkast

Het zou wel mooi zijn als we die bruinkleuring tegen konden gaan hé? Je kan er wat op inspelen door de banaan op een koele plaats te bewaren. Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren. Leg ze vooral niet in de zon, dan kan ze ze wel tot een week bewaren.

Afzondering

Bewaar je bananen apart van het andere fruit. Andere vruchten geven bovendien ook ethyleengas af. Zij versnellen dus het rijpingsproces van elkaar. Bananen, appels, peren en kiwi’s geven bijvoorbeeld veel ethyleengas af. Hou deze dus bij voorkeur apart. Appels, peren en kiwi's kan je wel perfect in de koelkast bewaren.

Plak ze af

Ethyleengas komt voornamelijk vrij vanaf de bovenkant van de banaan. Het helpt dus om deze af te plakken met een stukje aluminiumfolie of plakband. Zo komt er minder van dit gas vrij en zullen je bananen minder snel doorrijpen.

Voorzichtig!

De schil van een banaan kan niet goed tegen deuken en druk. De gedeukte plekken zullen het rijpingsproces versnellen omdat er dan bepaalde stoffen in contact komen met elkaar die de bruine plekken veroorzaken en doen uitbreiden. Je kan het vergelijken met het doorsnijden van een appel. Je zal dan ook de cellen kwetsen waardoor de appel bruin zal worden. Wees dus voorzichtig en behandel ze met zorg.

Laat ze niet te lang liggen

Toch blijft de beste remedie om de banaan gewoon snel op te eten, zodat je niet moet kiezen of je die bruine banaan nu wel of niet moet nemen! En anders maak je er toch gewoon een lekkere smoothie van? 

Delen

Tevreden fruiteters