Gezond op het werk, ook van thuis! [7 TIPS]

Gezond op het werk, ook van thuis! [7 TIPS]

Thuiswerken is niet voor iedereen even gemakkelijk. Bedrijven werden gedwongen om te digitaliseren en werk op afstand mogelijk te maken en ook voor vele werknemers was het aanpassen. Ook voor jou? Dan hebben wij deze tips speciaal voor je opgesteld. Zo maak je van je thuisomgeving de perfect werkplek en blijf je zorg dragen voor jezelf.

1. Zorg voor een weekplanning

Planning is key. Zeker wanneer je in je vertrouwde omgeving werkt en dit dus voor veel afleiding kan zorgen. Maak daarom dus een duidelijke planning in tijdsblokken en werk je taken op deze manier één voor één af.

Plan van tijd tot tijd ook eens een video meeting in of bel met je collega’s in plaats van te mailen. Persoonlijk contact houden met elkaar verbetert niet alleen je communicatie maar ook je motivatie en het vermindert de eenzaamheid.

2. Vergeet geen pauze te nemen

Aangeraden is om elk uur een 5 minuutjes pauze te nemen. Zo maak je je hoofd even leeg en kan je het komende uur er weer helemaal tegenaan. Door je concentratie op je werk even af te wenden, verhoog je je productiviteit na de pauze en raak je minder snel vermoeid. Blijf tijdens deze pauze ook niet op je stoel zitten maar wandel even rond en ga indien mogelijk even naar buiten. Hiervoor kan je ook steeds een wekker of timer instellen. Zo vergeet je het zeker niet!

3. Blijf genoeg bewegen

Dit kan je doen door beweegmomenten in te plannen tijdens je kleine pauzemomenten, je lunchpauze of na je werk. Er zijn op Youtube verschillende ‘home workouts’ zonder fitnessbenodigdheden terug te vinden. Zo krijg je in meestal 20 minuten je dagelijkse portie beweging voorgeschoteld.

Tip: Voor deze workout hoef je zelfs niet uit je zetel te komen

4. Creëer een rustige werkplek

Ben je niet de enige in huis? Dan is het best om je te installeren in een afgezonderde ruimte. Richt deze ruimte zo goed mogelijk in als werkomgeving en probeer je professionele ruimte niet te mixen met je persoonlijke ruimte. Door bijvoorbeeld je slaapkamer in te richten als werkplek, bemoeilijk je je mogelijkheid om ’s avonds tot rust te komen en blijf je jezelf aan je werk herrineren. Dat is tijdens je “me-time” natuurlijk niet de bedoeling. Ook werken in een ruimte die teveel ‘ontspanning’ uitstraalt bevordert je productiviteit niet en zorgt enkel voor afleiding.

5. Hou je koelkast gevuld met gezonde maaltijden en snacks

Thuis is het nog verleidelijker om de “koekenkast” aan te vallen. Zorg er dus voor dat er genoeg gezonde alternatieven bij hand zijn. Hou ook thuis je fruitmand goed gevuld en kies voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, snoepgroenten of een handje noten. Maak tijd voor de bereiding van een gezonde lunch. Op die manier houd je je energie op peil zonder dipjes om er ook in de namiddag volledig voor te gaan.

Tip: Een aantal voorbeelden van gezonde tussendoortjes vind je hier!

6. Drink genoeg!

Wanneer je helemaal in je workflow zit, vergeet je wel eens genoeg te drinken. Gehydrateerd blijven is belangrijk voor je concentratie en focus. Zet een waterfles in het zicht en drink elke keer als ze je in het oog springt. Water uitschenken in een glas kan ook bevorderlijk werken, zo lijkt de hoeveelheid minder en is het makkelijker om je dagelijkse 2 liter water binnen te krijgen. Er bestaan ook verschillende apps om je eraan te herrinneren genoeg water te drinken.

7. Dress up! Maar ook weer niet teveel..

Blijf niet te hele dag in je pyama zitten. Dit zorgt immers niet voor een gemotiveerd gevoel en tijdens een videocall is het ook niet erg handig. Je aankleden zou ook ee psychologisch effect hebben dat bij je voorbereiding hoort om je werkdag te beginnen. Natuurlijk hoef je je niet helemaal op te kleden en kies je best voor een gemakkelijke outfit. Zo kom je fris voor de dag én hou je het tegelijkertijd een beetje comfy. Niemand hoeft immers te weten welke broek je aan hebt. Als je tijdens het videogesprek niet hoeft op te staan tenminste..

Delen

Tevreden fruiteters