Bijen in de fruitteelt

Bijen in de fruitteelt

Fruitsnacks maakt dankbaar gebruik van de bijen om de fruitbloesems in de boomgaarden te bestuiven. Maar liefst 80 tot 90% van de appels, peren en kersen is te danken aan natuurlijke bestuiving door bijen! Zowel metselbijen (wilde bijen) als honingbijen zijn belangrijke bestuivers tijdens de bloesemperiode.

Onze bijtjes

Elk jaar huren we enkele volkeren honingbijen van een bevriende imker. Deze worden na de bloesemperiode door hem weer opgehaald. De honingbij heeft het immers de laatste jaren zeer moeilijk. Bijenvolken verdwijnen door onder andere weersomstandigheden, besmetting van de mijt of door residuen van pesticiden. Het is dus zeer belangrijk deze beestjes goed te verzorgen en een goede huisvesting en voedsel te voorzien wanneer ze in onze boomgaard logeren.

Omdat de honingbij steeds schaarser wordt, hebben we de hulp van de metselbij of wilde bij ingeroepen om onze boomgaard te bestuiven. Deze wilde bijen verblijven heel het jaar in onze nestkastjes. We zetten dus massaal bijenkasten uit en voorzien voldoende nestgelegenheden en voeding voor de bijen. In onze boomgaard zijn maar liefst 54 bijenkasten aanwezig met daarnaast ook één groot bijenhotel.

Benieuwd hoe de bijtjes bij Fruitsnacks te werk gaan? Bekijk het dan zeker onze serie van 'de bloemetjes en de bijtjes'. (Deel 1 & Deel 2

Wat zonder bijen?

Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook koffie, zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd.

Hoe trekken we de bijen aan?

Zoals eerder gezegd, zijn er in onze boomgaard talrijke bijenkastjes te vinden. Daarnaast planten we ook verschillende bloemen en hagensoorten om de bijen gelukkig te stemmen. Ze kunnen zich zo helemaal uitleven en hun buikjes vullen met nectar. De bestuiving van onze bloesems is uiteraard de belangrijkste taak die ze bij ons vervullen maar om onze boomgaard extra aantrekkelijk te maken zijn deze extra aangeplante hagen dus zeker van toepassing. 

Delen

Tevreden fruiteters