Fruit Talks: Kringwinkel Maasland, een verhaal van winnaars

Fruit Talks: Kringwinkel Maasland, een verhaal van winnaars

Fruitsnacks streeft ernaar om een gezonde werkplek te creëren door onze partners te inspireren met een lokaal en familiaal verhaal. In onze Fruit Talks vertellen we graag wat meer over het gezondheidsbeleid van onze partners. Zo kunnen andere bedrijven inspiratie halen uit een aantal initiatieven rond gezondheid die ze in onze blogs lezen én zo hun eigen gezondheidsbeleid verbeteren.

Voor deze Fruit Talk spraken we met Communicatieverantwoordelijke Liss Awouters en Algemeen Directeur Johan Vanherck van Kringwinkel Maasland. Met hun gezondheids- en welzijnsacties willen ze het verschil maken voor hun medewerkers. Een duwtje in de rug naar een gezonde levensstijl en geluk op het werk. Speciaal in de Week van de Kringwinkel zetten wij hun gezondheidsbeleid in de kijker.

Over Kringwinkel Maasland

Kringwinkel Maasland is een maatwerkbedrijf met 220 medewerkers, verspreid over 6 verschillende winkels. Of je nu wil shoppen on a budget, of net iets meer wil neertellen voor een exclusief verzamelstuk, bij Kringwinkel Maasland vind je zeker wat je zoekt! Algemeen directeur Johan Vanherck omschrijft de Kringwinkel als een verhaal van drie winnaars:

  1. In de eerste plaats wint de natuur, want bij Kringwinkel Maasland krijgen producten een tweede leven. Op deze manier verkleinen ze ook de afvalberg. We leven in een wegwerpmaatschappij, maar door tweedhandsproducten een tweede leven te geven pakken ze dit voor een deel aan.
  2. Daarnaast zijn de medewerkers winnaars. Heel wat medewerkers die moeilijk een aangename en vaste werkplek vinden in de reguliere arbeidsmarkt, krijgen kansen bij Kringwinkel Maasland. Ze worden sterker als persoon door een vaste job en fijne collega’s.
  3. De derde groep winnaars zijn de klanten. De Kringwinkel was vroeger misschien iets dat werd gezien als een plaats waar je ging winkelen als je een kleiner budget had. Nu heb je ook de snuisteraars: zij zijn op zoek naar dat exclusieve vintage item of die ene LP.

Kringwinkel Maasland, een warme werkgever

Kringwinkel Maasland wil een betrouwbare werkgever zijn. Ze hanteren een vlakke, warme bedrijfsstructuur. De deuren staan voor iedereen open. Ze willen dat iedereen met zijn of haar eigen talenten zich goed voelt bij Kringwinkel Maasland.

“Als ze eenmaal in het warme bad zitten, willen ze er niet meer uit.” vertelt Johan. Daarmee wil hij zeggen dat met hun aanpak ze een warme werkplek willen creëren, waarbij iedereen zijn talenten kan benutten. Hierdoor willen de medewerkers ook echt voor Kringwinkel Maasland blijven werken. Interne doorstroom is ook van ontzettend groot belang, bij Kringwinkel Maasland willen ze hun medewerkers versterken en zien groeien.

Met plezier naar het werk

De cultuur die ze bij Kringwinkel Maasland hebben gecreëerd zorgt ervoor dat de werknemers zelfs voor hun werkuren naar het magazijn komen! Niet om er meteen in te vliegen, maar wel om samen met de collega’s de tijd te nemen om nog even te ontbijten, een stuk fruit te eten of een koffie te drinken. Daarna gaan ze met veel energie aan de slag!

Het wij-gevoel leeft bij Kringwinkel Maasland. De collega’s vormen een hecht team en versterken elkaar. De optimale werkomgeving waaraan het bedrijf werkt, zorgt ervoor dat de medewerkers hun werkplek zien als een tweede thuis.

Het welbevinden van de medewerkers is essentieel

Kringwinkel Maasland besloot in te zetten op een gezondheidsbeleid omdat ze het welzijn van hun medewerkers belangrijk vinden. “Iemand die zich goed voelt op het werk, zal het werk ook goed doen.” volgens Johan Vanherck.

Medewerkers zijn het fundament van elk bedrijf. Investeren in de gezondheid van de medewerkers is daarom vanzelfsprekend. Energiedrankjes en ongezonde snacks, die zien ze liever niet voor hun hardwerkende medewerkers. “Door het eetpatroon dat we opmerkten, zagen we in dat het nodig was om gezonde voeding te stimuleren. Zo zijn we dus ook gestart met fruit op het werk. We vragen nu af en toe of ze al hebben genoten van hun stukje fruit.” vertelt Johan.

Kringwinkel Maasland onderneemt laagdrempelige acties om te werken aan de gezondheid van de medewerkers. Een voorbeeld daarvan is het wekelijks aanbieden van fruit op het werk. Tijdens de koude maanden geven ze ook soep aan hun medewerkers. Dat doen ze ongeveer een zestal maanden per jaar. Waar hun eetgewoontes misschien eerst wat ongezonder waren, kijken de medewerkers nu ontzettend uit naar het fruit! “Sommige collega’s aten nooit fruit, nu ze andere collega’s zien genieten van het fruit, eten zij ook vaker een gezond tussendoortje.” zegt Liss. Hun medewerkers meer laten bewegen is ook een gezondheidsactie die ze meer willen stimuleren door fietsen aan te bieden. Dankzij de fietstocht naar het werk, komen de medewerkers met een fris hoofd aan.

Sommige collega’s aten nooit fruit, nu ze andere collega’s zien genieten van het fruit, eten zij ook vaker een gezond tussendoortje.

Liss Awouters

Armoedebestrijding is een van de kernwaarden van Kringwinkel Maasland. Voor wie het soms moeilijk is om zelf te zorgen voor een gezonde maaltijd, is fruit of soep op het werk een extraatje dat zeker welkom is. Ze zorgen ook maandelijks voor een ‘broodje van de maand’.  De medewerkers krijgen ook de maximaal toegestane hoeveelheid maaltijdcheques. “Iets waar we echt fier op zijn is dat we al onze medewerkers een hospitalisatieverzekering kunnen geven. Weinig bedrijven doen dit, maar wij zien dat vaak de mensen die dit het hardst nodig hebben, vaak niet beschikken over de juiste verzekeringen.” zegt Johan.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Ook de mentale gezondheid wordt bij Kringwinkel Maasland hoog in het vaandel gedragen. Ze hebben een eigen eerstelijnspsycholoog in dienst. Een coach voor de medewerkers. Hij is er om moeilijkere gesprekken te voeren met de medewerkers die daar behoefte naar hebben. Dit helpt het wij-gevoel te versterken en de eigen mensen verder te helpen.

Kringwinkel Maasland neemt heel wat zorgen weg van hun medewerkers. Naast gezonde voeding en mentale coaching, helpen ze ook met het invullen van belangrijke documenten. Medewerkers kunnen hun post meenemen naar het werk, controleren of er belangrijke documenten zijn en hier hulp voor vragen voor de administratie ervan. Zo nemen ze een extra zorg weg.

Het gezondheids- en welzijnsbeleid van Kringwinkel Maasland werpt duidelijk zijn vruchten af, want het ziekteverzuim ligt er zeer laag in vergelijking met andere maatwerkbedrijven. De medewerkers zien deze werkplek als een tweede thuis én missen ook hun collega’s wanneer die bijvoorbeeld even in verlof zijn. Liss en Johan glunderen wanneer ze vertellen dat ze hun teamleden ook sterker zien worden als persoon.

Een innovatieve kringwinkel

“Kringwinkel Maasland probeert voorop te lopen in de fanfare. Ondernemen is durven, door innovatief te zijn.” vertelt Johan. Kringwinkel Maasland is niet alleen innovatief door hun gezondheidsacties, maar ook in hun bedrijfsaanpak. Zo openden ze in volle coronatijd een nieuwe winkel met een nieuw concept: de korte keten. Ondertussen hebben ze twee winkels die twee concepten bevatten: zowel een kring- als buurtwinkel. Tussen die concepten zien ze ook duidelijk een kruisbestuiving.

Kringwinkel Maasland behoort ook bij de Kringwinkels die de eerste digitale stappen hebben gezet. Verzamelaars of liefhebbers van tweedehands, vintage of retro kunnen online hun hart ophalen via de website Kringding.

Dankzij het postpakketpunt konden de medewerkers nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Ze verbeteren hun digitale skills want deze dienst brengt met zich mee dat ze bijvoorbeeld de inhoud moeten scannen. Het heeft dus naast de extra service voor de klant, ook een voordeel voor de medewerkers.

Fruitsnacks & Kringwinkel Maasland, met de neuzen in dezelfde richting

“Fruitsnacks was voor ons een voor de hand liggende keuze, net omdat we zoveel kernwaarden hebben die overeenkomen.” vertelt Liss. In de Kringwinkel krijgen producten een tweede leven. Producten die mensen binnenbrengen worden nagekeken, gewassen én hersteld. Fruitsnacks gaat de voedselverspilling dan weer tegen door fruit te doneren dat niet in de fruitmanden terechtkomt. Dat fruit wordt met veel plezier ontvangen door organisaties zoals Sint Vincentius en het Natuurhulpcentrum.

Week van de Kringwinkel

Tussen 15 en 22 oktober is het de Week van de Kringwinkel! Heel wat winkels zetten deze week acties op om het publiek kennis te laten maken met hun aanbod. Een week boordevol leuke activiteiten, waaronder workshops en voorleesmomenten. Ook tijdens de Week van de Kringwinkel staan de medewerkers centraal. Zo zal de winkel in Bree op twee zaterdagen Marokkaanse koekjes en thee aanbieden, een knipoog naar de roots van de leidinggevende.

Het verhaal van de medewerkers

Kringwinkel Maasland heeft ook een eigen Podcast ‘Kringcast’. Hier laten ze hun medewerkers aan het woord, van chauffeurs tot leidinggevenden. Kringwinkel Maasland zoekt de job die het best past bij de medewerker. Hoe de medewerkers doorgroeiden tot hun job van vandaag, dat vertellen zij in de podcast!  

Hun podcast maakt kans op de Belgian Podcast Award! Steun Kringwinkel Maasland door te stemmen.

 

Net zoals Kringwinkel Maasland genieten van fruit op het werk? image icon

Net zoals Kringwinkel Maasland genieten van fruit op het werk?

Bestel een proefkorf en probeer het zelf uit!

Delen

Tevreden fruiteters