Dilemma: eet je het best de schil van het fruit wel of niet op?

Dilemma: eet je het best de schil van het fruit wel of niet op?

Krijg jij al eens een vreemde blik van een collega wanneer je de schil van je favoriete fruitsoort mee opeet? Het is een echt dilemma! De ene persoon is ervan overtuigd dat je het best de schil opeet, de andere zal steeds de schil verwijderen. In dit artikel leggen wij je uit wat nu net aangeraden is en waar je het best mee oplet.

Zitten er meer vitaminen net onder de schil?

De schil van fruit bevat inderdaad veel vitamines, maar ook vezels en mineralen en dat net onder de schil (Gezondheid rubriek, 2018). Verliezen we zo een grote hoeveelheid aan vitamines? Nee dat niet. Wat bijvoorbeeld wel verloren gaat bij het schillen van een appel, zijn vezels. Door een appel te schillen verlies je bijna de helft van de vezels! (Kijkmagazine, 2019)

Eet je schadelijke bestrijdingsmiddelen op door de schil te eten?

Heel wat fruittelers beperken het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en schakelen over naar milieuvriendelijke methoden. In België is er daarnaast een strenge regulering voor het gebruik van pesticiden (Gezond Leven vzw, 2021). Bij Fruitsnacks passen we milieuvriendelijke technieken toe in onze boomgaard voor de teelt van onze eigen appels en peren. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van nuttige insecten om de schadelijke te verjagen.

Hoe was je het best je fruit?

Als je kiest om het fruit met schil te eten raden we je wel aan om het fruit af te spoelen met water. Zo verwijder je vuil en bacteriën (Voedingscentrum, 2021). Wil je je fruit toch grondiger schoonmaken? Dan kan je ervoor kiezen om je fruit in koud water te leggen, samen met één koffielepel natriumbicarbonaat (Roularta Media Group, 2021). Na 10 à 15 minuten spoel je het fruit af met water. Dankzij het gebruik van natriumbicarbonaat verwijder je ook het grootste deel pesticiden.

Meer dan een appel en peer

Nu denk je misschien: van welke fruitsoorten kan ik nu net de schil opeten? Je hebt meer opties dan alleen de appel en peer. Ook van druiven, kersen, abrikozen, perziken, pruimen, citroenen, kiwi’s, bessen, watermeloen en ananas is de schil eetbaar (Gezondheid rubriek, 2018). Of dat allemaal even interessant is, dat laten we aan jou over! Zelfs de kiwi kan je met schil én haartjes opeten.

Wil jij ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Wil jij ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor één week
  • 8 verschillende soorten
  • Gratis voor nieuwe klanten

Delen

Tevreden fruiteters