Dat betekent dat je volop aan de slag kan gaan in je tuin. Ook voor ons, de fruitsector, is dit goed nieuws. De ijsheiligen worden namelijk gezien als de overgang van weer met mogelijk nachtvorst naar meer zomers weer. Na vandaag zouden er dus (weliswaar theoretisch) geen vriestemperaturen meer voorkomen die onze kleine vruchtjes kunnen beschadigen. Nachtvorst is nu natuurlijk niet uitgesloten, maar de kans is heel klein.
Het woord ‘ijs’ in hun naam heeft niets te maken met wie de heiligen waren maar met de periode waarin hun feestdag valt. De ijsheiligen zijn één van de oudste begrippen uit de volksweerkunde en zouden dateren van rond het jaar 1000.
Er zijn in totaal 5 ijsheiligen van wie hun naamdag valt van 11 tot en met 15 mei. Vandaag is het de dag van Sophia van Rome - de enige vrouwelijke ijsheilige ;) - én de beschermheilige tegen de nachtvorst. Dit jaar heeft Sophia goed haar werk gedaan en zijn we gelukkig aan alle nachtvorst ontsnapt. Dit zal zorgen voor mooi fruit in het najaar en in jullie fruitmand.