Meer dan de helft werknemers niet tevreden over gezondheidsbeleid op de werkvloer

Meer dan de helft werknemers niet tevreden over gezondheidsbeleid op de werkvloer

Is er in jouw bedrijf al een actief gezondheidsbeleid op het werk? Ja? Dan is dat super! Wanneer dit toch niet het geval is, ben je zeker niet alleen. Meer dan de helft van de Belgische werknemers (57%) is immers niet tevreden over de mogelijkheden die de werkgever biedt om een gezonde levensstijl op de werkvloer te bevorderen. Amper 21% vindt dat het management echt belang hecht aan gezondheid in het bedrijf. Dat blijkt uit een onderzoek van levensverzekeraar NN, het vroegere Delta Lloyd, bij 1.900 werkende landgenoten tussen 20 en 65 jaar.

 

Hoe is het nu gesteld met de gezondheid van Belgische werknemers?

We kunnen je vertellen dat het antwoord op deze vraag niet zo positief is. Zestig procent van de werkende Belgen is beduidend ouder dan zijn kalenderleeftijd. Hij is gemiddeld 6,1 jaar ouder dan hij denkt, zo leert het zogenaamde Nationaal Gezonderzoek. Dit wil zeggen dat meer dan de helft van de Belgen zich niet zo gezond voelt als zou moeten. Dit is grotendeels het gevolg van een ongezonde levensstijl. Drieëntwintig procent rookt, 48% kampt met overgewicht, iets meer dan 30% heeft een inactieve levensstijl, en 23% eet niet elke dag verse groenten of fruit. Daarnaast zijn er stress en slaaptekort die een ongezonde levensstijl in de hand werken: 28% van de werkende landgenoten heeft op regelmatige basis te veel stress, en maar liefst 60% geeft aan te weinig te slapen tijdens de werkweek.


Wat opvallend is, is dat CEO’s en managers over de hele lijn beter scoren op het vlak van gezondheid dan hun medewerkers. De bedrijfsleiders zijn dus overtuigd van het belang van gezondheid voor hun eigen succes en geluk, maar toch slagen ze er volgens hun medewerkers niet in om dat besef te vertalen naar een actief gezondheidsbeleid op de werkvloer. Amper 11% van de werkende Belgen zegt tot een bedrijf te behoren waar continu initiatieven lopen om de gezondheid van de werknemers op peil te houden.

 

Waarom investeren in gezondheid op het werk?

Investeren in gezondheid loont nochtans. “Uit studies op de werkvloer blijkt absenteïsme tot zelfs met 2/3 te dalen als een bedrijf volop inzet op betere fysieke, mentale en sociale gezondheid van de werknemers”, zegt professor Lieven Annemans, gezondheidseconoom aan de UGent. “Daar heeft iedereen baat bij, zowel de werknemers, de bedrijven als de volledige samenleving.” Volgens Annemans heeft onderzoek aangetoond dat elke euro die je investeert in gezondheid, gemiddeld 2,38 euro oplevert.


Werkgevers kunnen met kleine inspanningen al een groot verschil maken, zolang die initiatieven maar regelmatig herhaald worden, zegt Annelore Van Herreweghe, woordvoerder van NN. “Het effect van een gezondheidsbeleid is pas zichtbaar in de tevredenheid en levensstijl van werknemers als er continu initiatieven lopen en als een gezonde levensstijl deel uitmaakt van de cultuur van het bedrijf. Dat kan door eenvoudige ingrepen, zoals vers fruit aanbieden op de werkvloer.”

Het onderzoek besluit dat een gezondheidsbeleid op de werkvloer vandaag meer dan ooit noodzakelijk is, zeker met het stijgend aantal burn-outs en langdurig zieken in onze samenleving.

 

Bron: Belga

Delen

Tevreden fruiteters