Bloesems beschermen tegen nachtvorst

Bloesems beschermen tegen nachtvorst

April is de bloesemmaand bij uitstek. Het is dan ook een unieke gelegenheid om ons mooie Haspengouw te bezoeken en te verdwalen tussen de vele fruitbomen.
Toch is het voor Fruitsnacks ook een periode van opletten, vooral als de temperatuur onder nul daalt.
Onze bloesems zijn nu extra kwetsbaar door het zachte weer overdag en nachtvorst kan dan heel wat schade toebrengen in onze plantages.
Er bestaan gelukkig verschillende technieken om ze te beschermen tegen nachtvorst.
Bij Fruitsnacks gebruiken wij de volgende natuurvriendelijke technieken:

1.Wij spieken bij de Nederlanders voor acute vorstbestrijding

Wat dacht je van windmolens om je bloesems te beschermen? Fruitsnacks koos ervoor om een speciale windmolen te plaatsen in de plantages. Dit soort molens trekt warme lucht aan uit de hogere luchtlagen en blaast deze naar de koude grond. Op die manier kunnen we de grondtemperatuur tot vier graden laten stijgen. Zo kunnen we onze bloesems zelfs in de meest extreme omstandigheden beschermen.

2.Tijdens het jaar zoeken we de G-Spot

Wij houden ook rekening met de ligging van de percelen. Op de plaatsen waar nachtvorst vaak voorkomt, planten we sterke variëteiten. Op die manier voorkomen we schade. De hellende percelen, die vaak vatbaar zijn voor nachtvorst, proberen we op een goede manier in te richten zodat de koude lucht vlot weg kan, bijvoorbeeld door hagen of andere beschuttingen zoveel mogelijk te vermijden. Fruitsnacks zorgt er ook voor dat er geen onkruid tussen de bomen staat en dat het gras onder de bomen goed gemaaid is. Op die manier kan de warmte van de aarde maximaal vrijkomen.

Er zijn echter ook nog andere methodes om de bloesems te beschermen tegen nachtvorst:


3. De gezellige manier
We kennen de gezellige beelden uit de Katarakt-serie waar de fruittelers waken over de bloesems bij paraffinepotten. Toch is deze techniek niet meer van deze tijd. Het is heel arbeidsintensief omdat alle potten met de hand worden aangestoken. Bovendien is de aankoop duur en ook de milieuregelgeving bemoeilijkt het gebruik van deze potten. Om die reden wordt deze techniek zelden toegepast. Maar voor wie het gezellig moet zijn, is het een aanrader!

4. Het waterpistool
Sommige telers maken gebruik van een ‘nachtvorstberegening’. Ze vernevelen water over hun bomen zodat het een beschermend ijslaagje vormt rond de bloesems. Door de stollingswarmte die daarbij geproduceerd wordt, bevriezen de bloemen niet zelf. Maar het vergt wel véél water, want voor een blijvende bescherming moeten de telers blijven vernevelen.

5. De morningafter pil
Als er toch vorstschade is bij de perenbloesems hebben de telers nog één redmiddel: de pil. Het product ‘gibberellinen’ zorgt ervoor dat er toch een peer tevoorschijn komt. Helaas is de kwaliteit van deze peren wat minder goed.

Delen

Tevreden fruiteters