Terug naar overzicht

Radijs

Herkomst

Radijzen zijn koolgewassen uit de Kruisbloemenfamilie. Ze zijn ook verwant aan de mosterdplanten, vandaar ook hun pittige smaak.

Rond 2000 v. Chr., in de tijd van de Oude Grieken en de farao’s in Egypte, diende de radijs als betaalmiddel voor de arbeiders. Vermoedelijk ligt de oorsprong in Azië. De naam van de radijs zou een afleiding zijn van de kleur rood en bloed. Toch kan je ze in vele kleuren vinden, van helderrood, rood-wit tot roze en geheel wit, zonder enig verschil in smaak. 

 

Bron van voedingsstoffen

Door de vele vezels, die aanwezig zijn in de radijs, worden voedingsstoffen gemakkelijker in het bloed opgenomen. Radijzen hebben bovendien ook een ontgiftend effect op het lichaam. Door de vele vezels gaan radijzen constipatie tegen door het stimuleren van de nieren. De radijs heeft een positieve werking tegen hartziekten, diabetes en darmkanker. Ze zitten namelijk boordevol vitamine C, die de natuurlijke gezondheid van de witte bloedcellen handhaaft. De aanwezigheid van het mineraal Kalium zorgt voor regelen van de bloeddruk. Daarnaast vind je in de radijs ook vele antioxidanten die welvaartsziekten voorkomen. En écht vitaminebommetje dus!

 

Tips!

Radijsjes zijn ideaal om je salade wat pittiger te maken. Snij je radijsjes van het loof en spoel ze even. Schillen hoeft niet. In combinatie met kerstomaatjes, komkommer en wortel kan je de radijs serveren als snackgroentemix voor je gasten of voor je collega’s op het werk. Radijsjes worden ook best rauw gegeten. 

Je laat de radijsjes best aan het loof tot je ze nodig hebt. Zo blijven ze immers langer vers. Bewaren kan tot 5 dagen, best koel in een gesloten verpakking. Zijn ze toch wat slapper, kan je ze in ijskoud water leggen. Maar niet te lang want het water zorgt voor smaakverlies.

Smullen maar!

 

Recepten

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters