Ze liggen elke week wel ergens op het bord, de wortels. Hetzij gestoorfd, gewokt, gebakken of gewoon rauw in een salade. Wortels behoren tot de meest gegeten groenten in België maar wat weet je eigenlijk allemaal over de wortel?
Say What!?
Wortelen zijn van nature niet oranje, maar wit rood of geel. De Nederlanders hebben namelijk bijgedragen tot de verdere selectie en verspreiding van oranje wortelen. De wortel was van oorsprong niet zo oranje, maar werd door 32e V.O.C. uit Iran meegenomen en net zo lang gekruist totdat hij de kleur had van het Nederlandse koningshuis.
5000 jaar geleden groeiden er al wilde wortelen in Europa en grote delen van Azië. In Afghanistan groeien immers nog altijd rode wortelen in het wild.
Héél gezond
Biologisch gezien hoort de wortel thuis in de familie van penen, pastinaak en zelfs berenklauw. Qua smaak is het echter de meest zoete van het stel en vandaar ook dat veel mensen het als gezonde snack tussendoor eten.
Geen enkele andere groente is zo rijk aan de antioxidant bèta-caroteen als wortelen. Ze zijn goed voor de ogen en de huid, zoals je weet, maar hebben ook een beschermende werking tegen kanker en hart- en vaatziekten. Bètacaroteen, de stof verantwoordelijk voor de oranje kleur van wortels, wordt in het lichaam immers omgezet in vitamine A.
Een portie van 100 gram rauwe wortels levert op die manier ruim 1,5 maal de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A aan. Dat is belangrijk omdat vitamine A een grote rol speelt in de bescherming van de ogen en de huid, maar ook omdat vitamine A een antioxidant is dat het immuunsysteem versterkt.
Wist je dat...
… je ze niet schoon hoeft te raspen?
Wortels schillen, hoeft niet. Even wassen onder de kraan is voldoende. Zo behouden ze de vitamines.
… het loof de wortels uitdroogt?
Als je ze met loof hebt gekocht, snijd het groen er dan thuis meteen af. Het loof zuigt namelijk al het vocht uit de wortel waardoor hij uitdroogt.
Hoe bewaren?
Vooral koel. In de koelkast in een plastic zak, de kopjes eraf gesneden. Je kan wortels best niet samen met fruit bewaren. Fruit produceert namelijk ethyleen als het rijpt en dit verlaagt de bewaartijd van wortels. Daarom worden groenten en fruit veelal gescheiden bewaard.
Vandaag zit de mini-versie in je fruitmand. Ideaal als snack tussendoor.
Geniet ervan!
Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!
- 5, 8 of 10 kg fruit
- Fruit voor 1 week
- 8 soorten van het beste fruit
- Beslis erna pas of je verder gaat