Terug naar overzicht

Kastanje

Mmm kastanjes! Wie in een bosrijke omgeving is opgegroeid, heeft vast als kind nog kastanjes lopen zoeken in het bos - om ze dan ’s avonds gezellig op de stoof te ‘poffen’. En wie kent niet van een bezoek aan Parijs de karretjes met geroosterde tamme kastanjes? Op bijna elke hoek van de straat verkopen ze de hete, met zout bestrooide marrons.

Wat is hun voedingswaarde?

Het is een zeer voedzame vrucht die tot 15 procent suiker kan bevatten. Ze bevatten ook zetmeel, proteïne en vitamines. De kastanje is de enige nootsoort die veel vitamine C bevat. Het bijzondere aan de kastanjenoot is dat hij veel minder calorieën bevat dan andere noten. Kastanjes helpen goed tegen asthenie. Asthenie is het ziektebeeld dat iemand vertoont die een zware ziekte of medicijnkuur heeft ondergaan. Doordat een kastanje vele mineralen, koolhydraten, vezels en vitaminen bevat is het goed om te eten na herstel van een zware ziekte. Wanneer je kastanjes verwarmt, pureert en mengt met honing zijn ze makkelijk te verteren en geven ze veel energie.

Kastanjeboom van de Honderd Paarden

Dit is een oude monumentale tamme kastanje in Italië en zou de oudste en grootste boom zijn van zijn soort (Zijn omvang bedraagt ca. 68 meter. Men schat zijn leeftijd op meer dan 2000 jaar. Alhoewel de stam gespleten is door de ouderdom wijst onderzoek van de enkelvoudige wortelgroei op eenzelfde boom. Volgens een legende bood de boom in 1308 bescherming aan Giovanna, koningin van Aragon, op weg naar de Etna en haar gevolg met honderd paarden. De boom is uitgeroepen tot Italiaans natuurmonument, en is beschermd.

Probeer het zelf eens! image icon

Probeer het zelf eens!

  • 8kg fruit
  • Voor 8 á 10 personen
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit

Tevreden fruiteters