Tamme kastanjes! Wie in een bosrijke omgeving is opgegroeid, heeft vast als kind nog kastanjes lopen zoeken in het bos - om ze dan ’s avonds gezellig op de stoof te ‘poffen’. En wie kent niet van een bezoek aan Parijs de karretjes met geroosterde tamme kastanjes? Op bijna elke hoek van de straat verkopen ze de hete, met zout bestrooide marrons.
Wat is hun voedingswaarde?
Het is een zeer voedzame vrucht die tot 15 procent suiker kan bevatten. Ze bevatten ook zetmeel, proteïne en vitamines. De kastanje is de enige nootsoort die veel vitamine C bevat. Het bijzondere aan de kastanjenoot is dat hij veel minder calorieën bevat dan andere noten.
Kastanjes helpen goed tegen asthenie. Asthenie is het ziektebeeld dat iemand vertoont die een zware ziekte of medicijnkuur heeft ondergaan. Doordat een kastanje vele mineralen, koolhydraten, vezels en vitaminen bevat is het goed om te eten na herstel van een zware ziekte.
Wanneer je kastanjes verwarmt, pureert en mengt met honing zijn ze makkelijk te verteren en geven ze veel energie.
Wat is het verschil met de wilde kastanje?
De wilde kastanje of paardenkastanje kan je allereerst al onderscheiden door zijn bolster. Deze is niet zo ‘stekelig’ als deze van de tamme kastanje maar dikker en met kleine doorntjes aan de buitenkant. De tamme kastanje heeft een wit pluimpje aan de bovenkant terwijl een wilde helemaal rond is.
De wilde kastanje is een goede voedingsbron voor de dieren in het bos maar kan niet door ons gegeten worden. Deze is door mensen immers moeilijk te verteren door de bitterheid en het looizuur.
Over kastanjes en paarden...
De vrucht van de paardenkastanjeboom werd vroeger veel aan paarden gegeven om ze van de hoest te genezen, en ze werden ook aan drachtige merries gevoerd, zodat die een sterker veulen zouden krijgen – vandaar de naam.
Kastanjeboom van de Honderd Paarden
Dit is een oude monumentale tamme kastanje in Italië en zou de oudste en grootste boom zijn van zijn soort (Zijn omvang bedraagt ca. 68 meter. Men schat zijn leeftijd op meer dan 2000 jaar.
Volgens een legende bood de boom in 1308 bescherming aan Giovanna, koningin van Aragon, op weg naar de Etna en haar gevolg met honderd paarden. De boom is uitgeroepen tot Italiaans natuurmonument, en is beschermd.
Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!
- 5, 8 of 10 kg fruit
- Fruit voor 1 week
- 8 soorten van het beste fruit
- Beslis erna pas of je verder gaat