De vijg is één van de oudste vruchten – Adam en Eva gebruikten de bladeren zelfs als kleding. De boom groeit ook in België en produceert wel tot 3 keer per jaar, maar is vooral veel aanwezig in de landen rond de Middellandse Zee.
Gedroogde vijgen zijn de ideale vervanging voor snoep. Ze smaken vrij zoet en je kan ze het hele jaar door eten, maar de topkwaliteit ga je met name in de periode oktober – januari vinden.
4 redenen waarom je dit najaar absoluut gedroogde vijgen moet eten:
- Je dagelijkse portie vitamine A & B, goed voor de huid & stofwisseling,
- Goed voor spijsvertering met hoog vezelgehalte.
- Rijk aan kalium en calcium, goed voor botten en veel meer.
- Ideaal als snack.
Superfood
Je kan vijgen als zoete toets toevoegen aan je gerechten. Ze behoren ook tot de groep vrije suikers, maar bevatten meer suikers dan verse vijgen. De voedingsvezels en lage hoeveelheid calorieën (270 cal/100gr) bleken zeer positief te zijn voor gewichtsverlies en gewichtsbeheersing, door bevordering van darmwerking.
Vitamineboost
Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium. Dit is allemaal goed voor je botten, bloedvaten en je hart. In vijgen zitten meer mineralen dan in andere vruchtsoorten. Er zijn ook veel vezels aanwezig in vijgen.
Tip!
Je kunt gedroogde vijgen zo uit het vuistje eten, maar soms kunnen ze erg hard en taai zijn. Laat de gedroogde vruchten daarom eerst 10 tot 15 minuten weken in warm water. Dep ze daarna voorzichtig droog. Verwijder vervolgens het harde stukje waarmee de vijg aan de boom vast zit en je hebt een heerlijke zachte vijg.
Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!
- 5, 8 of 10 kg fruit
- Fruit voor 1 week
- 8 soorten van het beste fruit
- Beslis erna pas of je verder gaat