Terug naar overzicht

Dadel (gedroogd)

Een dadel is een vrucht die groeit in dikke trossen aan een palmboom, vooral in Noord Afrika en in Arabische landen. Verse dadels zijn fel geel. Hun gedroogde variant krijgt een eerder bruine kleur. Er zijn heel veel verschillende soorten dadels (wel 400 verschillende soorten), maar de voedingswaarde van die soorten is ongeveer hetzelfde. In een dadel zit een dikke pit. Al wordt die er soms uitgehaald voor verkoop.

Een dadel bevat een groot aantal verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine A, verschillende B-vitamines, fosfos, ijzer, magnesium, koper en kalium. Daarnaast bevat een dadel veel voedingsvezels, tanninen die ontstekingsremmend zouden werken en anti-oxidanten die het lichaam helpen te zuiveren.

Dat klinkt allemaal ontzettend goed! Het nadeel is echter dat vooral gedroogde dadels ook ontzettend veel suiker bevat. Het is een natuurlijke fruitsuiker, maar ook die suikers zorgen ervoor dat je snel weer trek krijgt in iets zoets én ze bevatten veel calorieën. 100g gedroogde dadels bevat ongeveer 60g suiker! Bij de verse variant ligt deze hoeveelheid een stuk lager, namelijk ongeveer op 30g.

In de keuken zijn dadels goed te combineren met noten, bijvoorbeeld amandelen, en roomkaas. Ze kunnen worden verwerkt in cakes en desserts, maar ook in combinatie met hartige gerechten zoals tagines of als vulling voor vis, vlees of gevogelte. Dadels gaan ook enorm goed samen met jawel, spruitjes!

Bewaartip

Gedroogde dadels zijn zeer lang houdbaar. Men kan ze tot zes à negen maanden houden mits ze koel bewaard zijn bij een temperatuur tussen 12 en 15 °C.

Recepten

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters