Welzijn op het werk is van cruciaal belang voor zowel werknemers als werkgevers en heeft veel voordelen voor beide partijen. Medewerkers brengen veel tijd door op het werk, daarom is het belangrijk dat hun werkomgeving bijdraagt aan hun fysiek en mentale welzijn. Een gezonde en positieve werkomgeving bevordert de productiviteit en motivatie van medewerkers én draagt bij aan het succes van een organisatie.
In dit artikel gaan we dieper in op het concept van welzijn op het werk, de verschillende aspecten ervan en hoe je als werkgever kunt werken aan de gezondheid en vitaliteit van je team.
Welzijn op het werk: een definitie
Welzijn op het werk omvat de inspanningen van een onderneming die bijdragen aan het welbevinden van de medewerkers. Het omvat verschillende aspecten, zoals veiligheid, bescherming van de gezondheid, psychosociale aspecten, ergonomie, arbeidshygiëne de verfraaiing van de werkplaatsen en meer. De combinatie van deze aspecten zorgt ervoor dat medewerkers met plezier naar het werk komen, zich algemeen goed voelen én gemotiveerder zijn. Inzetten op het welzijn van je medewerkers heeft dus zowel voordelen voor de medewerkers als de organisatie. Want wie wil er nu geen gemotiveerde en betrokken medewerkers?
De componenten van welzijn op het werk
De definitie van welzijn op het werk bevat verschillende componenten. De combinatie hiervan draagt bij aan een gezonde en positieve werkomgeving.
- Veiligheid op het werk: Werknemers hebben recht op een veilige en risicovrije omgeving. Hiervoor neem je als werkgever preventieve maatregelen, zoals bijvoorbeeld trainingen in veiligheidsprocedures, om de fysieke veiligheid te waarborgen.
- Gezondheid van de werknemer: Je wilt natuurlijk gezonde medewerkers om het absenteïsme zo laag mogelijk te houden. De bescherming van de gezondheid van de werknemers gaat nog verder dan dat, het omvat allerlei initiatieven die bijdragen aan het fysieke welzijn van je medewerkers. Je moedigt je medewerkers aan om gezond te leven. Dat kan door kleine acties, zoals het aanbieden van fruit op het werk of door grotere projecten zoals het opzetten van een volledig gezondheidsprogramma’s. Daarbij kunnen werkgevers bijvoorbeeld begeleiding aanbieden naar een gezonder voedingspatroon, een medische screening aanbieden en nog veel meer.
- Psychosociale balans: Naast het fysieke welzijn, mag ook het mentale welzijn van je medewerkers niet uit het oog verloren worden. Daarom kan je als werkgever zorgen voor acties die bijvoorbeeld stressfactoren minimaliseren en een positieve werkcultuur creëren. Ook het waken over een evenwichtige werk-privébalans is hierbij een belangrijk aspect. Voorbeelden hiervan is het aanbieden van flexibele werktijden en de mogelijkheid geven om van thuis te werken.
- Ergonomie en comfort: Met een ergonomische werkomgeving voorkom je fysieke klachten en verhoog je het comfort van je medewerkers.
- Arbeidshygiëne: Een schone en hygiënische werkplek is niet alleen aangenaam, het voorkomt ook mogelijke gezondheidsrisico’s. Arbeidshygiëne omvat ook ventilatie, hygiënische voorzieningen, afvalbeheer en het beheer van schadelijke stoffen.
- Verfraaiing van de werkplaatsen: Jij komt toch ook met de glimlach werken wanneer je in een aangename werkomgeving kan werken? Een aangename, opgefriste werkplek draagt bij aan de tevredenheid en motivatie van de werknemers. Daarnaast kan je als bedrijf ook inzetten op leuke en originele ontspanningsruimten.
De combinatie van deze componenten zorgen ervoor dat de werkomgeving aangenaam is voor alle medewerkers. Het draagt bij aan een positieve en productieve werkcultuur waarbij medewerkers zich ondersteund en gewaardeerd voelen.
De voordelen van welzijn op het werk
Bouwen aan het welzijn op het werk brengt heel wat voordelen met zich mee. Wij zetten de belangrijkste voordelen hier op een rijtje:
- Tevreden medewerkers: Een positieve en gezonde werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van de medewerkers. Dat resulteert in een verhoogde motivatie, betrokkenheid en productiviteit.
- Lager ziekteverzuim: Gezonde en gelukkige medewerkers zijn minder vaak ziek. Het helpt dus om je medewerkers te motiveren om gezond te leven, maar ook om stress te verminderen en het risico op een burn-out te minimaliseren.
- Positieve bedrijfscultuur: Een bedrijf dat werkt aan het welzijn, creëert zo ook een positieve bedrijfscultuur. Dat uit zich in een positieve teamdynamiek, een aangename werksfeer en een betrokken team.
- Talent aantrekken en behouden: Tevreden medewerkers zijn échte ambassadeurs voor jouw bedrijf. Ze blijven niet alleen langer voor je werken, ze promoten ook je bedrijf aan nieuwe talenten. Organisaties die welzijn hoog in het vaandel dragen, trekken ook talentvolle werknemers aan.
Concrete maatregelen om te werken aan het welzijn op het werk
Om welzijn op het werk te bevorderen, zijn er concrete maatregelen die werkgevers kunnen nemen. Dit zijn een aantal voorbeelden hoe je kan werken aan het welzijn op het werk. Natuurlijk kan je naast deze lijst nog veel meer acties ondernemen!
- Bied flexibele werktijden aan en maak het mogelijk om van thuis te werken.
- Geef workshops over gezonde voeding.
- Organiseer een sportieve sessie tijdens de pauze. Van Zumba tot yoga, het is allemaal mogelijk!
- Zorg voor fruit en andere gezonde snacks. Medewerkers nemen zo gezondere voedingsgewoonten aan en krijgen een gezonde energieboost.
- Zorg voor ergonomische meubels zodat werknemers de juiste lichaamshouding kunnen aannemen tijdens het werk.
- Geef medewerkers de kans om professionele coaching te krijgen om het mentale welzijn te bevorderen.
- Zorg voor een aangename ontspanningsruimte. Een moment om op de pauzeknop te drukken, of om eens in gesprek te gaan met de collega’s.
Welzijn op het werk is een integraal onderdeel van een succesvolle organisatie. Door te investeren in preventie, gezondheid en veiligheid kunnen werkgevers een positieve werkomgeving creëren waarin medewerkers openbloeien.
Wil je ook het welzijn op het werk te bevorderen?
Zet de eerste stap en bestel een fruitmand voor jouw medewerkers!