Waarom zitten er geen Belgische appels en peren meer in jullie fruitmand?

Waarom zitten er geen Belgische appels en peren meer in jullie fruitmand?

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt, er zitten al enkele weken geen Belgische appels en peren meer in onze fruitmanden. “Maar Fruitsnacks teelt zijn fruit toch zelf?”, zal je wellicht denken. Wel ja, dat is ook zo. Wij zijn zelf telers van appels en peren – zo een 65 hectare met verschillende rassen.

Wij zijn dus niet 100 maar 200 % voorstander van Belgische producten – dat is overigens ook het credo van ons bedrijf, samen met ecologisch denken en met de Belgische goede doelen waar we heel hard op inzetten.

Jammer genoeg dragen we nu nog de gevolgen van de nachtvorst van vorig jaar april. Toen zijn er heel veel bloesems afgevroren (over heel Europa trouwens) waardoor de appel– en perenoogst behoorlijk tegengevallen is. Hierdoor zijn sinds pakweg april dit jaar de frigo’s zo goed als overal leeg.

Daarom moeten we ons dus in het buitenland gaan bevoorraden wat ondertussen voor bijna heel de Belgische markt synoniem is met bevoorrading uit landen onder de evenaar. Daar is het nu volop oogst.

Voor ons als teler is dat synoniem met vloeken in de kerk – bijna hetzelfde alsof jullie door overmacht verplicht zijn om producten van een collega van jullie aan te kopen..

Tot onze grote spijt kunnen we voor de volgende maand geen verandering in die situatie brengen – we hunkeren net als jullie naar de nieuwe inlandse oogst, die er voorlopig veelbelovend uitziet. Begin augustus verwelkomen we onze eerste appels en peren en worden jullie verwend met plukverse Fruitsnacks teelt. Ondertussen proberen we jullie zoveel mogelijk te verrassen met verse Haspengouwse kersen en allerhande bessen.

 

We danken je alvast voor je vertrouwen en begrip.

Karel Paesmans en Heidi Vanreppelen

Zaakvoerders van Fruitsnacks

Delen

Tevreden fruiteters