Vruchtdunning bij appel- en perenbomen

Vruchtdunning bij appel- en perenbomen

Heb jij het zelf al eens opgemerkt? De kleine appeltjes en peertjes die onder de bomen liggen tijdens de zomer? Een deel van deze vruchtjes valt natuurlijk van de bomen, maar niet allemaal. Deze plukken wij voor de zomer al zelf én om een heel goede reden!

Juni en juli zijn namelijk de maanden van vruchtdunning bij de appel- en perenbomen. Maar wat is vruchtdunning nu eigenlijk en waarom is het nodig? Fruitsnacks legt het je uit.

Wat is vruchtdunning?

Dit is eigenlijk simpelweg het uitdunnen van de vruchten aan de fruitbomen. Om kwaliteitsvollere vruchten te kunnen oogsten is het nodig om een deel van de vruchten die aan de boom hangen vroegtijdig te verwijderen. Zo kan de fruitboom zijn energie volop steken in de overgebleven vruchten die dan verder kunnen doorgroeien.Door het toepassen van vruchtdunning bekomen we meer vruchten van goede kwaliteit en dus dikkere en mooiere appels of peren. Bij het dunnen zullen zoveel mogelijk beschadigde vruchten (door hagel, misvormingen, insecten,…) en ondermaatse vruchten verwijderd worden.

Waarom is dit nodig?

Omdat we de minder kwaliteitsvolle vruchten op tijd verwijderen hoeven deze minderwaardige vruchten niet geplukt, bewaard en gesorteerd te worden. Deze komen niet in het handelskanaal terecht waardoor het kwaliteitsfruit wel meer kansen krijgt.

De fruitbomen zullen dankzij hun vruchtdunning ook minder kans hebben op beurtjaren. Dit wil zeggen dat wanneer de boom het ene jaar teveel uitgeput wordt, hij het volgende jaar geen energie meer heeft om nog vruchten te laten groeien. Zo kan het zijn dat er het jaar nadien weinig of zelfs geen vruchten meer aan deze boom groeien.

Door vruchtdunning  is er minder uitbreidingskans van vruchtschimmels. Takken of twijgen die laag tegen de grond gaan hangen, worden gemakkelijker geïnfecteerd door vruchtschimmels. Deze geïnfecteerde vruchten kunnen dit dan overdragen aan gezonde vruchten en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Wat zijn de kneepjes van het vak?

Appels en peren worden gedund met de hand. Vruchtdunning kan gedaan worden met kleine, speciale dunschaartjes. Je dient in de vruchtsteel te knippen om de vrucht te verwijderen. De vrucht met de steel van de boom trekken kan immers de andere vruchten beschadigen.

Bij kleine trosjes appels in de boom is het best om de middelste vrucht te verwijderen. Deze vrucht is vaak de grootste maar verhindert tegelijk ook het doorgroeien van de andere appels. Deze middelste vrucht verhoogt ook het risico op afstoten van andere vruchten.

Delen

Tevreden fruiteters