Waarom is de schil van een appel soms vettig?

Waarom is de schil van een appel soms vettig?

De appels van vandaag zijn altijd glanzend en knapperig als je ze in de winkel koopt. Vroeger was dat enkel het geval als ze net geplukt waren. Wanneer we nu appels té lang bewaren, krijgen ze soms een vettige schil. Vraag jij je ook af hoe dit komt? We leggen je het hieronder uit!

De appels van vandaag

Tegenwoordig heb je het hele jaar door perfect mooie appels in de winkels. Mensen halen geregeld vers fruit in huis en willen op elk moment mooie exemplaren. Doordat fruit nu het hele jaar door in een zuurstofvrije koeling bewaard wordt, zien appels er altijd uit alsof ze net geplukt zijn. Om deze reden zijn mensen het niet meer gewend om fruit te zien hoe het van nature is. Wanneer de appels namelijk iets langer bewaard worden bij kamertemperatuur kan de schil er soms vettig uitzien. Dit is zoals veel mensen denken niet door de chemische producten waarmee de appels tijdens de oogst behandeld zouden zijn. Het is een natuurlijk proces.

Een natuurlijke waslaag

De natuurlijke waslaag is een mengeling van niet-water oplosbare verbindingen. Deze is altijd op de appel aanwezig. De waslaag dient voor het kwaliteitsbehoud van groenten en fruit. Ze beschermt hen tegen wind, regen en schade door groei van schimmels of bacteriën.

De waslaag is dun en hard bij jonge appels. Hoe langer ze bewaard worden, hoe meer de schil een stof gaat afgeven die ervoor zorgt dat de waslaag vloeibaarder wordt. Zo wordt de schil dus vettig.

Hoe voorkomen én genezen?

Wij vinden een vettig aanvoelende appel niet erg smakelijk, ook al gebeurt het van nature uit. Om dit te voorkomen kan je appels best bewaren bij lage temperaturen, bijvoorbeeld in de koelkast of in de kelder. Bij warmte zullen appels namelijk sneller een vettige schil krijgen. Om de vettige laag te verwijderen gebruik je geen water maar gewoon een droge doek. De laag is niet oplosbaar door water, anders zou deze er door de regen immers snel af gaan.  

Delen

Tevreden fruiteters