Mandarijn of clementine? Wat is het verschil?

Mandarijn of clementine? Wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen een mandarijn en een clementine?

Clementines behoren tot de familie van mandarijnen. Dit is dus geen aparte fruitsoort. De vrucht die wij mandarijn noemen, is eigenlijk de satsuma, ook een soort mandarijn. Maar wie is nu wie?

Wel, clementines hebben weinig of geen pitten en zijn zoeter dan (satsuma)mandarijnen. Ook de kleur is een beetje anders. Een clementine is fel oranje terwijl een mandarijnschil licht geel/oranje kleurt. Bovendien bewaart een clementine langer. Deze kan je ook herkennen aan de blaadjes die nog aan het steeltje hangen. Ze worden immers vers van de boom geplukt.

Als familie hebben ze ook gemeenschappelijke kenmerken. Ze bevatten veel vitaminen en vezels, maar relatief weinig calorieën. Je mag immers twee mandarijntjes of clementines stellen als één portie fruit. Ze zijn uitstekend als tussendoortje maar je kan ze ook verwerken in verschillende gerechten (zie ons recept: eendenborst met mandarijncompote). Met ontbijtgranen en in yoghurt laten de partjes zich trouwens ook prima mengen.

Mandarijnen/clementines vind je bij Fruitsnacks vooral rond de eindejaarsperiode terug in je fruitmand – dat is namelijk hun piekperiode. Hier in België associëren we ze vooral met de Sinterklaasperiode.

Samenvatting

Clementine:

Mandarijn:

fel oranje

geel/licht oranje

weinig pitten

meer pitten

zoeter

zuurder

langer houdbaar

goedkoper

groene blaadjes

geen blaadjes

Wist je dat...

...de mandarijn groen geplukt wordt? Ze krijgen pas hun oranje kleur onder invloed van koude temperaturen. Ja, dat lees je goed: bij koude temperaturen. Als ze in je fruitmand liggen op kamertemperatuur, zullen ze dus maar zachtjes verder rijpen. Bewaar ze dus liever buiten de koelkast, dan zijn ze langer houdbaar!

NOG GEEN FRUIT OP HET WERK? image icon

NOG GEEN FRUIT OP HET WERK?

Probeer het eens en bestel onze proefkorf!

  • 8kg fruit
  • Voor 8 á 10 personen
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit

Delen

Tevreden fruiteters