Mijn nieuwjaarswens

Mijn nieuwjaarswens

Het aantal landbouwbedrijven daalt elk jaar met maar liefst 3,7%. Daarnaast daalt ook de toegevoegde waarde van de landbouw. In 1995 kwamen we aan 34% in 2015 bleef er nog 24% van over. Dit terwijl de toegevoegde waarde van de voedingsindustrie blijft stijgen met 2,5% per jaar. Hoe komt dit?

  1. Het inkomen van de landbouw bestaat voor minstens 34% uit inkomenssteun. Dit is een compensatie van de overheid voor de verlaging van onze prijzen naar een wereldniveau. Die 34% aan inkomen komt dus niet uit onze productiewaarde.
  2. De voedingsindustrie doet steeds meer een beroep op de landbouwgrondstoffen uit het buitenland.
  3. De kloof tussen consumenten en producentenprijzen groeit alsmaar. De toegevoegde waarde wordt alsmaar doorgeschoven naar de voedingsindustrie, de distributie en naar de consument zelf. Neem nu rundsvlees, dat kost nu 73% meer dan in 1984 voor de consument. De prijs die de producent er vandaag voor krijgt is zelfs lager dan die in 1984. Deze cijfers zijn voor alle landbouwproducten vergelijkbaar, dus ook voor ons fruit.

Zelf teel ik voor de derde generatie appels en peren. Ik heb de evolutie helemaal mee beleefd. Omdat onze prijzen bleven dalen en ik telkens teleurgesteld was met de afrekening van de veiling, begon ik te zoeken naar andere afzetkanalen voor mijn fruit.

Zo begon ik in 2006 met het leveren van fruitmanden aan bedrijven. Recht van de boer zonder tussenpersonen en ik krijg nu een eerlijke prijs voor mijn fruit. Achteraf kwamen daar nog onze fruittaps gevuld met appelsap van onze eigen appels en ons logofruit bij.

Als fruitteler moet je soms inventief zijn en buiten de geijkte paden durven lopen. Dit is een risico maar met een portie gezond boerenverstand, veel doorzettingsvermogen en hard werken is veel mogelijk. Ik durf gerust zeggen dat we daar met Fruitsnacks in geslaagd zijn. Samen met Heidi en de ganse Fruitsnacks-familie ben ik fier dat we nu meer dan 5500 fruitpakketten per week leveren. We zijn daarbij de grootste leverancier van België. Met dank uiteraard aan onze trouwe klanten.

Wat is mijn nieuwjaarswens? Kies wat vaker voor recht van de boer en lokale producten. Naast Fruitsnacks schieten initiatieven zoals Boeren en Buren, hoevewinkels, boerenmarkten en webwinkels zoals Puur Limburg de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond. Profiteer van de uitzonderlijke kwaliteit van korte keten en kies boervriendelijk. Je doet er ons een groot plezier mee.

Delen

Tevreden fruiteters