Het Fruitsnacks-team vroeg uit de veren!

Het Fruitsnacks-team vroeg uit de veren!

Omdat we nog beter op jullie vragen willen antwoorden zijn wij – de toffe bureelperen – op werkbezoek geweest op de vroegmarkt. Op donderdag 23 mei bezochten we met ons Fruitsnacksteam de vroegmarkt en het Europees centrum voor groenten en fruit in Brussel. Op het EC koopt onze zaakvoerder Karel elke week het buitenlands fruit aan dat in jullie manden zit. Ons binnenlands fruit komt uit onze eigen boomgaarden en collega’s uit de buurt. Tot slot brachten we ook nog een bezoek aan de bananenrijperij in Ternat.

Vroegmarkt Mabru

Het was vroeg uit de veren want de vroegmarkt heeft zijn naam niet gestolen. Deze markt begint namelijk tussen middernacht en 3h00 en eindigt om 10h00. De reden hiervoor is eerder historisch. Vroeger bestonden er immers geen frigo’s om groenten en fruit koel te houden. Het ideale moment om deze te verhandelen was dus ’s nachts. Dit is tot nu nog steeds hetzelfde.

Op de vroegmarkt worden niet alleen groeten en fruit verhandeld. Ook bloemen, planten, vlees, gevogelte, visproducten, kaas en zuivel en dranken vinden hier hun plaats. 130 Handelaars bieden hier dagelijks hun producten aan. Deze zijn goed voor meer dan 8.000 ton producten per week. Hier worden zowel Belgische als buitenlandse producten verhandeld aan voornamelijk marktkramers, winkeliers en horecauitbaters.

Weetje: De vroegmarkt zet ook heel er in op hernieuwbare energie. Zo liggen er 8.000 zonnepanelen op de daken. Dit is zelfs de grootste installatie van Brussel.

Europees Centrum voor groenten en fruit

Verder bezochten we ook nog het Europees Centrum voor groenten en fruit dat naast de vroegmarkt ligt. Dit zijn allemaal buitenlandse producten die enkel aan bedrijven verhandeld worden. Hier wordt vooral in bulk aangekocht en direct meegenomen of achteraf op het bedrijf geleverd.

Op deze markt zijn zo’n 23 importeurs actief die elk hun specialiteit hebben. Zo is Karel vaste klant bij bijvoorbeeld Zeghers die vooral gespecialiseerd is in citrusvruchten. Hij reist regelmatig af naar Spanje om zijn producten bij de lokale boeren te selecteren. Zo kan hij de allerbeste kwaliteit garanderen.

Starfruit is dan weer specialist in exotisch fruit. Hier proefden we onder andere de ramboetan, papaya, tamarillo, mangistan en tomatillo. Sommige van deze fruitsoorten waren lekkerder dan anderen. Deze worden dan ook voornamelijk gebruikt in bereidingen.

Bananenrijperij

Na ons bezoek aan de vroegmarkten gingen we ook even langs bij Van Damme. Dit is het rijpingscentrum van onze bananen en een van de meest moderne rijperijen van Europa. De rijping van de bananen is volledig computergestuurd en wordt 24/7 gemonitord door 5 ‘rijpers’. Deze houden nauwgezet de vraag in het oog zodat het rijpingsproces hierop kan worden afgestemd.

Hoe worden bananen juist gerijpt?

Bananen worden groen geplukt en worden dan per container overzee naar het rijpingscentrum gebracht. Bananen gaan minstens 24 uur de rijpingscellen in met een temperatuur van 18 à 22°. Tijdens deze 24 uur mag de cel niet open gemaakt worden. Hier wordt stelselmatig ethyleen aan toegevoegd (400 PPM) om de bananen te laten rijpen. Ethyleen is een natuurlijk rijpingshormoon dat fruit afscheidt als het begint te rijpen. De cellen zijn zo ontworpen dat de lucht gelijkmatig door de pallets gezogen wordt. Daardoor start de rijping doorheen het ganse pallet op een gelijk tijdstip. Hoe warmer het wordt, hoe sneller de rijping start en doorgaat.  

Na de eerste 24 uur nemen de rijpers het proces over. Wanneer de vraag hoog is kan de rijping versneld worden, wanneer laag wordt deze weer vertraagd. Deze geavanceerde techniek is bijna feilloos al kan het soms dat de bananen nog op korte tijd snel doorrijpen in de dozen of langer groen blijven. Dit is een gevolg van het voorgaande rijpingsproces en daar hebben we zowel geen zicht als geen vat meer op. Een goede communicatie tussen de rijpers en ons als Fruitsnacks is dus cruciaal om de bananen op een zo goed mogelijk rijpstadium bij jullie te krijgen.

Delen

Tevreden fruiteters