Hoe fruit op het werk zelfs een bijdrage levert aan de ruimtevaart!

Hoe fruit op het werk zelfs een bijdrage levert aan de ruimtevaart!

Ja, fruit op het werk draagt een steentje bij aan de ruimtevaartsector! Nee, we leveren nog geen fruit tot in de ruimte… Fruitsnacks is wel leverancier van fruit op het werk bij Antwerp Space. Hun ingenieurs genieten tijdens de pauze van een vers stukje fruit en gaan opnieuw met meer focus en motivatie aan het werk. Ook in deze Fruit Talk zetten we een gezondheidsbeleid in de kijker om andere bedrijven te inspireren. Voor deze Fruit Talk gingen we in gesprek met Office Manager Mai Vu!

Over Antwerp Space

Zoals de naam het al zegt, is Antwerp Space een ruimtevaartbedrijf. Ze ontwerpen en ontwikkelen systemen en apparatuur voor Europese ruimteprogramma’s en commerciële ruimtevaarttoepassingen wereldwijd. Ze mogen zelfs NASA als klant rekenen. Antwerp Space levert expertise en systeemoplossingen voor breedband communicatie via satellieten, navigatie, RF-interferentie en radaroplossingen, en producten voor wetenschappelijke missies, exploratie- navigatie-, en telecommunicatiemissies. Antwerp Space bestaat al sinds 1962, 60 jaar aan expertise in ruimtevaart! Sinds 2012 behoren ze tot de OHB-groep. Bij Antwerp Space werken een 70-tal hoogopgeleide ingenieurs, die van overal ter wereld komen.

Bouwen aan de connectie

Corona heeft het management aan het denken gezet. Dat was de trigger om te starten met een gezondheidsbeleid. Doordat de medewerkers die periode thuis werkten, zagen ze de connectie tussen het bedrijf en de werknemers onderling afnemen. Daarnaast wilden ze hun bedrijfscultuur opnieuw doen opleven. De waarden van Antwerp Space zijn: respect, trust, personal development en wellbeing. Vanuit de waarde wellbeing zijn ze vertrokken om hun gezondheidsbeleid te bepalen.

“We hebben heel veel talenten in huis, zij zijn ons ‘human capital’. We vinden het belangrijk dat iedereen zich goed voelt op kantoor, zich goed kan ontwikkelen en dat de connectie tussen de medewerkers groeit. We doen er alles aan om die connectie te blijven voeden.”

Mai Vu

Mai benadrukt het belang om de medewerkers te laten weten dat er ruimte is om te komen werken. Ze hebben na corona verschillende acties georganiseerd om de medewerkers aan te moedigen om opnieuw op kantoor te komen werken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Yogasessies tijdens de middagpauze, onder begeleiding van een instructeur.
  • Fruit op het werk, iets eenvoudig maar ondertussen onmisbaar! En ook soep op het werk werd ondertussen al geïntroduceerd.
  • Tips geven rond ergonomie.
  • Het organiseren van lunch academies. Hierbij kan iedereen zich opgeven om iets te vertellen tijdens de middagpauze. Zo delen de medewerkers hun kennis met de rest van het team.
  • Lunchwandelingen in het park dat op 5 minuten van hun kantoor ligt!
  • Drinks & afterworks

Een voor een acties die perfect passen in een gezondheidsbeleid of welzijnsbeleid. Ondertussen zijn deze acties goed ingeburgerd en blijven ze deze natuurlijk behouden. In het begin van het jaar plannen ze een aantal grotere acties. Zo is er jaarlijks de Arianne Cross, een internationale bijeenkomst met alle space-entiteiten. Een loopwedstrijd van 5 km. Ook de feesten en afterworks bouwen mee aan de teamspirit.  Naast interne evenementen organiseren ze op regelmatige basis teambuildings. Antwerp Space organiseert op regelmatige basis evenementen, Mai benadrukt hierbij het belang dat de medewerkers hiervan op de hoogte gebracht worden. Een aantal vaste evenementen zijn hun jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, Pi-Day (voor het getal en voor de lekkere taart), paasontbijt, barbecue, quiz, Arianne Cross, teambuilding en het kerstdiner. Op die events kunnen ze blijven rekenen en ze kijken er dus elke keer naar uit.

Antwerp Space, A Healthy Workplace Approved by Fruitsnacks

Antwerp Space is een van de 250 bedrijven die het eerste Fruitsnacks-label mochten ontvangen. Een label dat ze met trots mogen dragen omdat ze hun medewerkers al meer dan één jaar voorzien van fruit op het werk! Door hun fruitige teamfoto en het verhaal over hun gezondheidsbeleid maken ze kans op de Fruitsnacks Award. Het fruit op het werk, samen met de stappen voor de Fruitsnacks Award, die benoemt ze als haar favoriete gezondheidsacties!

“De fruitige teamfoto nemen heeft het team heel veel plezier bezorgd! Het zorgde voor teambuilding en bouwde mee aan de connectie van het team. Het heeft ons niets gekost en het enthousiasme van het team was er meteen. Iedereen kwam in fruitige outfit naar het werk en we hebben ontzettend veel gelachen!” zegt Mai.

Mai Vu

Zoals je kan zien op de foto, beleven ook hoogopgeleide ingenieurs veel plezier aan fruit op het werk. Mai benadrukt dat acties niet groot hoeven te zijn om plezier te maken en om de connectie te versterken.

“Het fruit op het werk zorgt voor energie, het geeft een instant boost! Fruit maakt gelukkig op korte en lange termijn. Het maakt je opnieuw alert. Het ziet er goed uit, voelt goed, ruikt goed en smaakt lekker” vertelt Mai. Het fruit is onmisbaar geworden bij Antwerp Space. Het team is meteen gelukkig als ze het fruit zien. Het fruit moet er staan in hun grote keuken.

Samengevat kunnen we zeggen ‘Antwerp Space loves Fruitsnacks to the moon and back’.

Gezelligheid troef tijdens de pauze

Vorig jaar onderging de kantine van Antwerp Space een metamorfose: drie keer groter, met een Starbucks coffee corner, lounge zithoek, pingpongtafel. Een gezellige ruimte, waar plaats is voor een ontspannen gesprek of diepgaande gesprekken over projecten. Samen sta je sterk en de kantine nodigt uit om samen te komen. Deze ruimte voelt als een tweede thuis, een veilige ruimte waar ze ideeën kunnen opdoen en waar ruimte is om oplossingen te bedenken. Dat doen ze samen als een team, waarbij iedereen een puzzelstukje is van een groter geheel.

Geen zin om te gaan wandelen? Geen probleem! Het team van Antwerp Space kan genieten van het zonnetje in hun grote en gezellige stadstuin in het centrum van Hoboken. In de zomermaanden zorgen ze voor lekkere verrassingen zoals ijsjes of smoothies. Ondertussen weet het team wanneer ze dat kunnen verwachten! In de winter organiseren ze een winterbarbecue, waarbij het team zelf achter de barbecue zal staan.

Een mix van culturen

Het team van Antwerp Space bestaat uit een mix van verschillende culturen. Zo zijn er medewerkers uit Frankrijk, Italië, Griekenland, Canada, Indië, Vietnam…  Hierdoor zijn er mensen met verschillende gebruiken en karaktereigenschappen, die wel allemaal moeten samenwerken. Het is dus van ontzettend groot belang dat iedereen zichzelf kan zijn op kantoor. Iedereen krijgt de ruimte en vrijheid om dingen over zijn cultuur te delen en heeft begrip voor elkaars cultuur.

Een grote keuken heeft als voordeel dat het team zin krijgt om te koken! Op initiatief van een aantal medewerkers zijn ze gestart met kookworkshops om elkaars cultuur voor te stellen. Het team kwam met het idee en het bedrijf sponsort de activiteit en geeft er tijd en plaats voor. Deze workshops organiseren ze steeds op ‘Happy Tuesday’. Die dag is er meer tijd en mogen ze zelf initiatieven voorstellen. Ingenieurs kunnen goed koken volgens Mai en dankzij de grote keuken trakteren ze gelukkig af en toe met lekker eten! Bij Antwerp Space worden er zelden broodjes besteld, het team brengt veel liever iets zelfgemaakt mee naar het werk.

Zelf blijven groeien

Een andere waarde die we heel belangrijk vinden, is personal development. Sinds corona geven ze medewerkers de kans om coaching te krijgen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bouwen aan hun zelfvertrouwen, sociale vaardigheden of andere skills verruimen. Medewerkers kunnen zich inschrijven voor soft skills en dan zorgt het bedrijf ervoor dat een external coach langskomt

Alle acties zorgen ervoor dat de medewerkers elkaar beter leren kennen en dat ze hun hart kunnen luchten bij minstens één van hun collega’s. Ook op kantoor is het belangrijk dat zoiets kan.

De lunch academies zijn een ander voorbeeld die ook passen bij de waarde ‘personal development’. De medewerkers mogen hun kennis delen met de rest van het team en leren van elkaar bij.

Wellbeing in the war of talent

Antwerp Space heeft op korte tijd verschillende gezondheidsacties opgezet om enerzijds hun medewerkers met een goed gevoel terug naar kantoor te laten komen en anderzijds om ze tevreden te houden.

“Als je niet meegaat in zo een acties, dan verlies je als bedrijf. We willen onze ingenieurs houden en dan zijn zulke acties het meer dan waard. Ze zijn ons human capital en we tonen zo dat we hen en hun werk waarderen.”

Mai Vu

Een gezondheidsbeleid of welzijnsbeleid vertrekt volgens Mai vanuit het idee dat je medewerkers een gezonde geest in een gezond lichaam moeten hebben. Een gezonde work-life balans, het algemeen welbevinden, ruimte in je hoofd en ruimte om in te bewegen, gevolgd door genoeg tijd speelt hierbij allemaal een rol. Dat gaan ze continu nastreven door o.a. gezond eten aan te bieden, ruimte voor pauzes en sportactiviteiten te ondersteunen.

Dankzij alle acties voelen de medewerkers zich goed op het werk en zijn ze meer open. Ze reageren heel enthousiast op de evenementen en geven concrete feedback en nieuwe ideeën.  De ingenieurs hebben veel projecten lopen en bijgevolg veel werk. Alle activiteiten zorgen ervoor dat ze net meer energie hebben.

Een gezonde werkplek met fruit op het werk image icon

Een gezonde werkplek met fruit op het werk

Laat fruit op het werk deel uitmaken van jouw gezondheidsbeleid of welzijnsbeleid en bestel vandaag nog je eerste proefkorf!

Delen

Tevreden fruiteters