De welzijnspijlers van Altachem, voor verbondenheid en gezondheid.

De welzijnspijlers van Altachem, voor verbondenheid en gezondheid.

Je werknemers elke dag met plezier naar het werk laten komen is een doel op zich. Altachem heeft de afgelopen jaren een bedrijfscultuur gecreëerd waarin werknemers centraal staan. Want een gelukkige werknemer, is een gemotiveerde werknemer. En aan gemotiveerde werknemers geen te kort, want Altachem is met slechts een 30-tal werknemers goed voor een jaarlijkse omzet van 30 miljoen euro.

Over Altachem

Altachem is opgericht in 1992. Oorspronkelijk waren ze gelegen in Deinze, later in 2017 zijn ze verhuisd naar hun huidige locatie Harelbeke. In 2011 heeft Altachem zijn intreden gemaakt bij de Duitse LINDAL Group. De LINDAL Group is wereldmarktleider in aerosol verpakkingstechnologie en telt een 12-tal vestigingen. Deze vestigingen zijn verspreid over heel de wereld, zo vind je de vestigingen terug in: Frankrijk, Italië, Duitsland maar ook in de Verenigde Staten en Brazilië. Altachem is wereldleider in de ontwikkeling en productie van ventielen, toepassingsmiddelen en accessoires voor 1K-PU foam. Polyurethaanschuim, 1K-PU foam, is geschikt als isolatie- en montageschuim. Eén van hun bekendste klanten is Soudal. Momenteel zijn er zo’n 30-tal hardwerkende werknemers.

Binnen hun sector is Altachem een toonaangevend bedrijf, zo mogen ze zich een Factory of the Future noemen. Dit wil zeggen dat ze een toekomst georiënteerd bedrijf zijn. Met focus op het innoveren en implementeren van nieuwe technologieën om duurzaam te kunnen ondernemen. Daaronder valt ook het personeelsbeleid. Zo mag Altachem zich zeker een toonaangevend bedrijf noemen.

Altijd fit met Altafit.

Om een titel te behalen zoals Factory of the Future, zijn gemotiveerde werknemers key. Daarom is Altachem een 5-tal jaar geleden begonnen met Altafit, met als doel het werknemersgeluk bevorderen. Want een gelukkige werknemer is een gemotiveerde werknemer.

Hiervoor werken ze samen met Springbok coaching. Springbok coaching begeleidt organisaties om ze om te toveren tot een nog gezondere werkplek. Met behulp van Springbok kunnen ze naar het welzijn op het werk pijlen en dit verbeteren. Altachem optimaliseert hun beleid keer op keer met de input die ze krijgen van hun werknemers.  Zo voelen werknemers zich gehoord, waardoor Altachem gemotiveerde werknemers heeft. Daarnaast slaan Springbok coaching en Altafit de handen in elkaar om de werknemers te informeren en bewust te maken van welzijnsinitiatieven op het werk. Zo organiseren ze geregeld workshops, over onder andere gezonde voeding op het werk.  

 

De welzijnspijlers van Altafit

Hun welzijnsbeleid bestaat uit 7 pijlers. Met behulp van deze pijlers informeert het bedrijf de werknemers over gezondheid en worden ze zo gestimuleerd om hieraan te werken. Altachem motiveert het team om samen actie te ondernemen.

De 7 pijlers van het gezondheids- en welzijnsbeleid

  • Meer bewegen
  • Gezonde voeding
  • Slaap hygiëne
  • Werkomgeving
  • Positieve mindset
  • Stressmanagement
  • Werken in verbinding

Samen sterk

Binnen de 7 pijlers neemt werken in verbinding een centrale rol in. Iedereen moet met elkaar kunnen samenwerken. Met een 30-tal werknemers is het de taak van Altafit om ervoor te zorgen dat iedereen het kan vinden met elkaar. Zo organiseert Altafit jaarlijks verschillende feestjes en teambuildings, tot groot plezier van de werknemers.  Deze evenementen zijn volledig vrijblijvend dus het is wel leuk wanneer je iedereen aanwezig ziet. Een belangrijke factor hierin is dat het management ook zeer nauw betrokken is bij de evenementen. 

Het management organiseert niet alleen de evenementen, maar ze nemen ook actief deel. Voor veel werknemers is dit een teken van samenhorigheid, en een reden om zelf ook aanwezig te zijn

Renée Desmet, HR Assistant

Beweging doet wonderen

Deze verbondenheid en betrokkenheid met de organisatie zorgt er ook voor dat medewerkers gelukkig komen werken. Altachem motiveert zijn medewerkers niet alleen door het organiseren van evenementen, het motiveren van werknemers begint al op de werkvloer. Zo spoort Altafit werknemers aan samen de benen te strekken. Deze kleine bewegingen maken een groot verschil voor werknemers die zittend werken. Zo werken korte wandelingen stress verlagend. Daarnaast geven korte buitenwandelingen ook een enorme energie-boost. Zo hebben de medewerkers genoeg energie om er terug in te vliegen.

Gezond snacken

Voeding speelt een cruciale rol in het energieniveau. Zo voorziet het bedrijf vers fruit en lekker warme soepen van Fruitsnacks voor de werknemers. Because an apple a day keeps the doctor away. Ze hebben niet zomaar voor Fruitsnacks gekozen. Altachem heeft zorgvuldig kwaliteit en prijs tegen elkaar opgewogen, en de werknemers vinden het Fruitsnacks fruit simpelweg heerlijk. Daarnaast zeggen ze ook geen “nee” tegen een lekker warm kopje Fruitsnacks-soep.

Meten is weten

Altachem wil ook weten of hun initiatieven een succes zijn bij hun werknemers, daarom sturen ze geregeld welzijnsenquêtes uit. Aan de hand van deze feedback kan het welzijnsbeleid aangepast worden, en worden er nieuwe acties ingepland. Zo blijven bestaande medewerkers gemotiveerd en worden sollicitanten gecharmeerd door het imago van het bedrijf. Kortom met dit welzijnsbeleid wil Altachem een toonaangevend bedrijf zijn op het gebied van welzijn op het werk.

5 jaar geleden is Altafit opgestart. Met als doel haar werknemers gemotiveerder en gelukkiger naar Altachem te doen gaan. De 7 pijlers zijn de basis en leidraad voor alle welzijnsprojecten bij Altachem, met een positieve impact op het welzijn van de werknemers tot gevolg. Zo merken ze dat er minder collega’s ziek worden, er minder verloop is van collega’s en komt iedereen in het algemeen met een lach naar Altachem. Hoe kan het ook anders als je geregeld kan gaan feesten met de collega’s en elke dag mag genieten van een sappige stukje vers fruit?

Ook een bananen lach op je gezicht met fruit op het werk image icon

Ook een bananen lach op je gezicht met fruit op het werk

Laat fruit op het werk deel uitmaken van jouw welzijnsbeleid en bestel vandaag nog je eerste gratis* proefkorf!

Delen

Tevreden fruiteters