Voedingsschema Meer fruit eten Wanneer fruit eten Smoothies Ondervoeding Week van de diëtist • Erkende diëtiste De week van de diëtist

De week van de diëtist: Hoe je makkelijk fruit kan integreren in je dagelijkse voeding en bij ondervoeding

De week van de diëtist: Hoe je makkelijk fruit kan integreren in je dagelijkse voeding en bij ondervoeding

Van 15 tot 21 maart organiseert de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten de week van de diëtist, met als thema van dit jaar ondervoeding. Fruitsnacks zat samen met erkend diëtiste Hilde Marinus van Equilibre3 om het thema ondervoeding en fruit te bespreken, maar ook hoe iedereen een dagelijkse portie fruit kan integreren in hun voedingsschema.

Deze week is het de week van de diëtist, met als thema ondervoeding. Kan jij voor onze lezers toelichten wat ondervoeding net is?

Ik omschrijf ondervoeding als de situatie waarin het lichaam moeilijker in staat is om lichaamscellen te vernieuwen of op te bouwen. Het evenwicht tussen de afbraak en de opbouw van lichaamscellen is dan verstoord. Ondervoeding kan zich uiten in ongewenst gewichtsverlies, maar ook mensen met overgewicht kunnen ondervoed zijn. Het is dan nodig om een aantal voedingsstoffen extra op te nemen om ervoor te zorgen dat het lichaam terug beter die lichaamscellen kan opbouwen. Door ondervoeding ga je eigenlijk lichaamsweefsels, zoals spieren, afbreken.

Bij Fruitsnacks streven we ernaar om mensen meer fruit te doen eten, meer specifiek op de werkvloer. Een fruitmand op het werk moet de medewerkers zin doen krijgen in fruit.

Toch slagen sommige mensen er soms niet in om zich te houden aan hun dagelijkse portie fruit. Heb jij als diëtist tips voor onze lezers om toch meer fruit te integreren in hun dag?

Wij bij Equilibre3 zijn sterke voorstanders van fruit te eten samen met een hoofdmaaltijd. Als je één stuk fruit eet bij elke hoofdmaaltijd kom je gemakkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid fruit per dag. Idealiter eet je 2 à 3 stukken fruit per dag. Ik heb een mooie quote “Start in de ochtend voor je hoofd bedenkt dat het te laat is”. Plan vaste momenten in om fruit te eten, zo krijg je een routine. Je kan ook plannen om fruit ’s avonds uit de koelkast te halen zodat het ’s morgens de ideale temperatuur heeft. Zo is het fruit nog lekkerder.

Start in de ochtend voor je hoofd bedenkt dat het te laat is.

Waarom bevelen jullie fruit tijdens de hoofdmaaltijden aan, eerder dan als tussendoortje?

Wij begeleiden vooral mensen met overgewicht en wij raden hen aan om fruit te eten bij de hoofdmaaltijd. De reden waarom we dit doen heeft o.a. te maken met de insuline- en bloedsuikerspiegel.

Insuline is een hormoon. Hormonen zijn stoffen die heel wat processen in het lichaam aansturen. Zo is insuline levensnoodzakelijk. Het zorgt ervoor dat glucose wordt opgenomen in de lichaamscellen waar het als energiebron wordt gebruikt. Glucose is een heel belangrijke brandstof voor het lichaam, het levert energie. Het is afkomstig uit de koolhydraten in de voeding en wordt via de darm opgenomen in het bloed en omgezet tot bloedsuiker of glucose. Het lichaam zorgt ervoor dat er precies genoeg insuline is om opgenomen glucose te verwerken. Insuline zorgt er ook voor dat de glucose die niet direct nodig is wordt opgeslagen als energie in lever en vetmassa om later te gebruiken. Zo blijft het bloedglucosegehalte of bloedsuikerspiegel altijd binnen bepaalde grenzen.
Nuttig weetje: insuline komt van insula ( latijn voor eiland) Insuline wordt aangemaakt in de eilandjes van Langerhans in de pancreas.

Telkens je eet gaat er een signaal naar de pancreas om extra insuline aan te maken. Fruit bij de hoofdmaaltijd, zeker bij mensen met overgewicht heeft zo verschillende voordelen. Het is een gezonde bron van koolhydraten. Deze koolhydraten worden mee verwerkt via de insuline na de maaltijd. Tussendoor wordt de aanmaak van extra insuline vermeden en het gebruik van opgeslagen energie uit lever of vetmassa wordt bevordert. Bovendien zorgt fruit bij de hoofdmaaltijd voor extra verzadiging. En de zintuigen worden ook minder vaak op een dag getriggerd met voeding.

Je gaf net een toelichting voor mensen met overgewicht, op welke momenten kunnen mensen met ondervoeding het beste fruit eten?

Voor mensen met ondervoeding is het een ander verhaal. Zij kunnen zeker fruit als tussendoortje eten, naast de hoofdmaaltijden. Fruit tussendoor zal je zintuigen eerder opnieuw prikkelen, waardoor je nog extra honger of zin krijgt. Geef de voorkeur aan makkelijk te eten fruit zoals mandarijnen, een fruitsla, in schijfjes als broodbeleg. Fruit bij het ontbijt is zeker een aanrader, het geeft zin om te eten.

Welke rol kan fruit spelen voor mensen die ondervoed zijn?

Fruit heeft in de eerste plaats voor iedereen voordelen door de combinatie van gezonde koolhydraten, vezels, vitamines, antioxidanten en in beperkte mate eiwitten. Fruit zorgt voor meer energie. De kleur van fruit geeft ook een mooie (frisse) tint aan de maaltijd en zal zo ook weer stimuleren om te eten. Ook in soorten fruit kan je best genoeg afwisselen, elke kleur fruit heeft zo telkens andere goede eigenschappen. Voor mensen met ondervoeding is het dus goed om regelmatig fruit te eten. Zoals ik net al zei is het belangrijk om het eten van fruit aangenaam te maken als fruitsla of in combinatie met platte kaas of yoghurt.

Is het fruit mixen tot een smoothie volgens jou een goede methode om meer fruit te consumeren?

Als men anders geen fruit of groenten zouden eten kan men opteren voor een smoothie. Vers zal dat lekker zijn en is het een bron van extra voedingsstoffen. Er is ook een keerzijde aan het mixen van fruit want je breekt er heel wat vezels mee kapot. Daarnaast verzadigd een stuk fruit beter dan het als smoothie te consumeren. Smoothies zijn vaak echte energiebommen. Het kan dus nuttig zijn in het kader van ondervoeding en onbewust gewichtsverlies. Minder nuttig voor wie overgewicht heeft.

Gezonder eten of meer fruit eten is een van de goede voornemens die jaarlijks terugkeren. Waarom lukt het soms niet om dit vol te houden en fruit systematisch te integreren in het voedingsschema?

In de eerste plaats moet je het echt willen én men moet weten waarom je net meer fruit wil eten. Gewoon meer fruit willen eten omdat ‘het moet’ is niet voldoende. Een mogelijke reden: meer fruit willen eten om zich fitter te voelen. Om gewoontes te veranderen is het belangrijk om een beweegreden te hebben, weten waarom je net deze gewoonte wil veranderen? Een tip: schrijf op waarom je iets wil veranderen en wat je wil bereiken. Het is mogelijk dat het je niet meteen lukt. Wees niet te streng voor je zelf en geef niet te snel op. Bekijk het eens op een andere manier. Wij zeggen steeds: “Elke positieve keuze geeft resultaat.”

Elke positieve keuze geeft resultaat.

Fruitsnacks introduceert bij meer dan 2700 bedrijven fruit op het werk. Denk jij, vanuit je eigen expertise dat bedrijven al genoeg werken aan gezondheid op de werkvloer?

Equilibre3 is natuurlijk een klein bedrijf dat zelf bezig is met gezondheid en voeding, dus bij ons zit dat goed! Ik zie wel dat bedrijven hun best doen om iets zoals jullie fruitmanden te bestellen en aan te bieden. Het bestellen is een eerste stap, het fruit is aanwezig in het bedrijf. De volgende stap is natuurlijk dat de medewerkers zelf de stap moeten zetten om het fruit te eten. Een aanrader is om de fruitmanden van Fruitsnacks een prominente plaats te geven op de werkvloer. Ze kunnen ook een fotobericht of lunchrecept met seizoensfruit posten op het intranet of de sociale media van het bedrijf wanneer er een verse mand is toegekomen.

Om af te sluiten heb je nog een tip voor zowel personen als bedrijven wanneer ze werk willen maken van fruit in hun voedingsschema?

Als je twijfels hebt rond fruit of andere voeding en hoe je dit kan inzetten, grijp dan niet meteen naar dokter Google. Kies voor een degelijke website, die van Gezond Leven, die staat vol met informatie, tips en recepten. Een gesprek met een erkend diëtiste is daarnaast een echte aanrader. Een één op één gesprek met een diëtist gaat specifiek over jouw voedingsschema en gewoonten. Je gaat dan ook naar huis met tips en tricks op maat. Wees zeker niet afgeschrikt om een consult bij een diëtiste aan te vragen. Diëtisten gaan niets verbieden, wij gaan wel samen kijken hoe je fruit kan integreren in je voedingsschema én hoe je kan genieten van fruit eten. Natuurlijk kan je ook bij ons terecht voor alle aspecten rond voeding en niet alleen fruit.

Als bedrijven nog sterker willen inspelen op gezonde medewerkers kan ik het warm aanbevelen om de medewerkers eens een één op één gesprek te geven met een diëtiste. Een gezonde medewerker heeft namelijk veel voordelen, waaronder minder ziekteverzuim.

Een dieet = Ik die eet wat goed is voor mijn gezondheid.

Overtuigd om fruit te introduceren op de werkvloer? Bekijk dan ons aanbod!

Klaar om de stap te zetten naar een gezondere levensstijl in samenwerking met een diëtiste? Bekijk dan de website van Equilibre3.

Delen

Tevreden fruiteters