De familie Paesmans levert fruitpakketten aan bedrijven

Karel Paesmans en zijn vrouw Heidi zijn geen ‘standaard’ fruittelers. Het dynamische koppel is de derde generatie fruittelers op deze mooie locatie in Wijer, maar ze pakken het wel anders aan dan hun voorgangers.  

Dat de prijsvorming in het hardfruit niet altijd rooskleurig is, weten Heidi en Karel als de beste. “Ik stelde me vaak de vraag waarom de supermarkten zoveel marge kunnen nemen op ons fruit, terwijl fruittelers soms onder de kostprijs moeten werken”, vertelt Karel. “We gingen dus op zoek naar een andere manier om onze appels en peren te vermarkten.” In 2005 werd Fruitsnacks geboren, een nieuwe onderneming die de familie Paesmans uit de grond stampte.  

Het doel was simpel, maar de uitdaging groot. “Net als in Scandinavië wilden we fruit op het werk inburgeren in Vlaanderen”, zegt Karel. En dat lukt wonderwel. Wekelijks levert Fruitsnacks nu meer dan 5.500 fruitpakketten af bij bedrijven. Maar liefst 30.000 van hun medewerkers smullen iedere week van al dat lekkers uit Haspengouw en ver daarbuiten. Karel en Heidi zorgen nu dus niet enkel voor het fruit, maar ook voor de productie van de fruitmandjes en de distributie.  

En ook de jongste generatie staat te trappelen om er een lap op te geven. Zoon Roel stapte recent mee in Fruitsnacks en trekt enthousiast mee aan de kar. Momenteel gebeurt er heel wat op het erf, want er wordt een grote nieuwe koelopslag gebouwd. “Die uitbreiding was nodig om de Fruitsnacks-mandjes op een vlotte manier te kunnen maken”, zegt vader Karel. Maar ook op vlak van duurzaamheid wordt er veel gedaan bij de familie Paesmans. Wie de fruitplantages bezoekt ziet de massale aanwezigheid van allerlei soorten nuttige bijen die voor de bestuiving zorgen. Eens de aanbouw rond is wil Karel ook graag investeren in een windmolen zodat er met windenergie kan gewerkt worden. Deze familie  weet duidelijk van aanpakken, en dat proef je in hun appels, peren en fruitsappen!  

Bron: Boerentrots

Delen

Tevreden fruiteters