Blozende QTee-peer wil antwoord bieden op Russische boycot

Blozende QTee-peer wil antwoord bieden op Russische boycot

Met de QTee-peer brengt Woutersfruit uit Rummen (Geetbets) een nieuwe perenvariëteit op de markt. Met de blozende peer willen de fruittelers nieuwe markten bereiken.

De fruitsector zat na de Russische boycot in 2014 niet stil. Na enkele jaren van testen ligt de QTee-peer in de winkel. ‘Die blozende peer moet een alternatief bieden voor het Conferenceras, dat het hardst getroffen werd door de Ruslandcrisis’, zegt Kris Wouters, exporteur en ras­eigenaar van de QTee.

In totaal beschikt Woutersfruit – buitenlandse licenties inbegrepen – over 550 hectare van de peer. De QTee kan worden bewaard tot november of december, waarna ze in januari in Zuid-Afrika wordt geoogst. Het ras ondervindt ook weinig last van ziektes.

Bovendien is de QTee de eerste Europees geteelde, blozende peer. Daardoor kan ze meer markten bereiken dan de Conference-peer. ‘Met haar friszoete smaak en rode blos kan de peer een breed publiek bereiken’, zegt Wouters. ‘We denken vooral aan het Midden-Oosten, waar blozende peren populair zijn.’

Bron: De Standaard

Delen

Tevreden fruiteters