Nieuwe peer als antwoord op Ruslandcrisis

Nieuwe peer als antwoord op Ruslandcrisis

GEETBETS / RUMMEN - Met de QTee-peer brengt Woutersfruit uit Rummen een nieuwe perenvariëteit op de markt. Met het gebloste perenras willen de fruittelers een oplossing voor de Ruslandcrisis bieden. Met de peer kunnen nieuwe markten worden bereikt.

De fruitsector zat na de Russische boycot in 2014 niet stil. Na enkele testjaren ligt de QTee-peer nu in de winkel. “Dat om een alternatief te creëren voor het Conferenceras, de peer die het meest getroffen werd door de Ruslandcrisis, en om de monocultuur ervan te doorbreken”, vertelt Kris Wouters, exporteur en raseigenaar van de QTee.

In totaal beschikt Woutersfruit – met buitenlandse licenties – over 550 hectare van de peer. De QTee is bewaarbaar tot november of december, waarna de peer in januari in Zuid-Afrika wordt geoogst. Verder is de peer zeer geschikt voor bioteelt omdat het ras weinig last van ziektes ondervindt.

Bovendien is de QTee de eerste Europees geteelde, gebloste peer. Daardoor kan de peer voor Woutersfruit meer markten bereiken dan de Conferencepeer. “Met zijn fris-zoete smaak en rode blos heeft de peer het potentieel om een zeer breed publiek te bereiken”, zegt Wouters. “We denken vooral aan de landen van het Midden-Oosten, waar gebloste peren heel populair zijn.”

Bekijk de video hier.

Bron: Het Nieuwsblad

Delen

Tevreden fruiteters