Terug naar overzicht

Vijgen

Vijgen zijn er in vele verschillende mooie kleuren: van wit, groen, geel, rood tot bijna zwart/paars. Al deze vruchten hebben een eigen kenmerkende smaak. Er valt dus veel te ontdekken. Vijgen zijn feitelijk schijnvruchten. Ze worden gevormd uit de bloembodem en de bloem. Er zijn honderden verschillende rassen van vijgen.

Consumptie

Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar. Vijgen zijn zoet en aromatisch. Zeer verse vijgen kun je mét schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn kun je ze ook schillen. Snijd de vruchten in de lengte in kwarten. Pel de vruchten nu. Trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees. Vijgen komen meestal uit Zuid-Europa maar kunnen ook hier geteeld worden. 

 

 

Lekker in gerechten

Omdat vijgen een vrij zoete smaak hebben, is het lekker om ze met een tegenhanger met wat pit te combineren. Bekende voorbeelden zijn rauwe ham, maar ook kaas (gorgonzola of geitenkaas) is heerlijk te combineren.

Bewaartip

Vijgen bewaar je best buiten de koelkast.

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters