Terug naar overzicht

Tamarinde

Consumptie

Om de vrucht te eten, breek je de peulen open en vind je binnenin een plakkerige, zure pulp samen met de bonen. De bonen hebben op zich geen interessante voedingswaarde. Voor de consumptie is de pulp vooral belangrijk, deze smaakt zurig en fruitig. Tussen dit alles door lopen ook nog wat vezelfs, maar deze zijn verwaarloosbaar en storen ook niet tijdens het eten van de pulp. Schrik dus niet van het uiterlijke maar geniet vooral van de exotische eigenschappen van deze fruitsoort als u ze terug vindt in uw fruitmanden.

Culinair wordt de tamarinde voornamelijk in stroopvorm gebruikt. Je kan deze stroop verwerken in allerhande sauzen, chutneys en sambals. De pulp of stroop word in de Indonesische keuken gebruikt bij vlees, zoals wij azijn of citroensap toevoegen. Dit gaat het vlees ook weer wat malser maken. Tamarindepulp wordt ook bij rijst ingekookt voor bijvoorbeeld de nasi goreng.

In de Caraïben wordt de stroop gebruikt als smaakmaker bij verfrissend schaafijs. Op straat kan u dan gewoon een met verfrissend tamarindestroop overgoten bekertje schaafijs kopen.

  • Tamarindewater: haal de inhoud van drie of vier tamarinden uit de peul en doe die in een fles met water. Zet dit enkele uren in de koelkast en schud regelmatig met de fles: lekker fris!
  • Tamarindestroop: kook 600 milliliter water met een kilogram suiker tot stroop. Haal van het vuur, meng hier de tamarindepulp door en giet alles in een sluitend potje. Laat koud worden en zet enkele weken in de kelder.

Teelt

  • De tamarinde is oorspronkelijk een vrucht uit tropisch Afrika. Door zijn grote populariteit in Indië wordt de oorsprong van de tamarinde vaak verward.
  • In de zestiende eeuw werd de tropische vrucht over de Nieuwe Wereld verspreid. Inmiddels is de peulvrucht ook zeer bekend in de Caraïben, Mexico en de Verenigde Staten.
  • Tamarindes zijn de peulen van de tamarindeboom. De peulen zijn bruin, droog en viltig en blijven maanden hangen aan de boom zonder slecht te worden.
Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf! image icon

Ook een gezonde snack op het werk? Probeer het uit met een proefkorf!

  • 5, 8 of 10 kg fruit
  • Fruit voor 1 week
  • 8 soorten van het beste fruit
  • Beslis erna pas of je verder gaat

Tevreden fruiteters